El diari independent de Sant Andreu de Palomar

La finca modernista situada al carrer de Malats i Matagalls / DGM

Una finca modernista allotja turistes sense tenir llicència

Societat

Des de l’exterior sembla una finca qualsevol, però el seu interior amaga una activitat econòmica presumptament irregular. L’edifici modernista, situat en la confluència del carrer de Matagalls i Malats, és un dels vestigis que encara perduren de l’obertura d’aquesta darrera via a Sant Andreu de Palomar. Si més no, alguns dels seus residents ara ja no són andreuencs. Ni tan sols nouvinguts al Casc Antic. Són turistes que, sense saber-ho, s’allotgen en uns apartaments turístics que no disposen de la llicència d”Habitatge d’Ús Turístic‘ (HUT).

 

Fruit d’una exhaustiva investigació de L’Exprés de Sant Andreu, aquest mitjà de comunicació ha pogut determinar que s’ofereixen, com a mínim, un total de tres apartaments, els quals conviuen amb altres veïns legals. Els anuncis, penjats en la plataforma de lloguers turístics Airbnb, expliciten que els habitatges han sigut recentment reformats aquest passat 2017. Ara bé, el seu mateix gestor, Manuel Granada Rodríguez, detalla que tots els habitatges “conserven les parets i els sostres originals de 1919”.

Que aquests apartaments fossin llogats amb la corresponent llicència turística no hauria de generar cap mena de problema (més enllà d’encendre el debat dels beneficis i perjudicis que pot provocar aquest tipus de turisme a Sant Andreu). El cas, però, és que aquests tres apartaments no tenen la corresponent llicència per dur a terme tal activitat econòmica.

Ni al portal d’Airbnb explicita la seva llicència HUT (fet que es relaciona amb aquells allotjaments que no en disposen), ni al portal de dades obertes de l’Ajuntament de Barcelona i de la Generalitat de Catalunya consta que disposi d’aquest permís. De fet, cal remarcar que des de fa mesos el consistori obliga a Airbnb a publicar els números de llicència als anuncis del seu portal, però la companyia segueix sense complir l’ordre municipal.

Es pot saber quin benefici extreu Granada d’aquests habitatges? Sí. En aquest sentit, l’agregador de dades virtual Inside Airbnb ajuda a calcular quants diners es pot arribar a embutxacar el seu gestor. Segons l’eina, del primer apartament (Modernist apart 2) n’extreu una mitjana de 538 euros al mes i acostuma a tenir-lo 84 nits/l’any ocupat. Si algú el volgués llogar per a quatre persones durant una setmana de la segona quinzena de juliol, hauria de desemborsar 964 euros (la nit, a 135 euros i el preu final inclou la tarifa de servei d’Airbnb i la neteja).

En el cas del segon apartament (Modernist apart 3), aquest li reportaria uns ingressos mensuals de 1.132 euros. Si bé és més barat pernoctar en aquest que a l’anterior (129 €/nit), la seva ocupabilitat és més alta (una de cada tres nits allotja a inquilins). Pel que fa al tercer habitatge (Modernist 5), amb aquest ingressa 724 euros al mes de mitjana i en el cas d’una setmana estival cobraria a quatre inquilins fins a 882 euros. Per tant, només amb les tres llars andreuenques, de mitjana ingressa prop de 2.400 euros mensuals, segons Inside Airbnb.

De fet, hi ha una qüestió que encara resulta més rellevant. I és que tot i no disposar de llicència per allotjar a turistes, Granada els cobra la taxa municipal de pernoctació. Ell mateix adverteix als anuncis d’Airbnb que “el tourist tax no està inclòs” i alguns dels seus hostes fins i tot comenten com van haver de pagar-li en mà els 0,75 euros per persona/dia. En paral·lel, destacar que, com a mínim, ell mateix gestiona uns altres dos apartaments a La Rambla i al costat del Park Güell (reformats els anys 2017 i 2016 respectivament) i dels quals tampoc fa constar el número de llicència HUT en cap dels dos anuncis d’Airbnb.

Amb la intenció d’oferir una informació rigorosa i de qualitat, aquest mitjà de comunicació s’ha posat en contacte amb Granada perquè pogués oferir el seu parer. Segons al·lega, gestiona “diversos apartaments turístics –amb la deguda llicència– i altres a mitjà i llarg termini”. Ara bé, el seu responsable públic en cap moment ha proporcionat el número de llicència HUT d’aquests apartaments com a prova i/o justificació. A més, assegura que en el cas dels pisos andreuencs hi resideixen estudiants des de gener fins a complir “uns tres mesos”, “pel que no és necessària la llicència turística“, consdiera. De totes maneres, un breu exercici de comporvació a Airbnb demostra que es poden reservar tots tres habitatges per aquest mateix abril.

Per últim, destacar que el Govern municipal encapçalat per Ada Colau va anunciar l’any passat la posada en marxa d’un pla de xoc per estrènyer el cèrcol sobre els habitatges d’ús turístic que funcionen de manera irregular. La mesura contempla sancions de més de 30.000 euros per aquells propietaris que tenen més d’un pis il·legal.

Fotografia | La finca modernista situada al carrer de Malats i Matagalls / DGM

3 Comentaris

  1. Com a precisió, a la finca són de llarg majoria els residents fixos contra aquests de residents discontinus. No és massa prudent dir que hi ha cases amb residents absents , si a sobre estan habitades.

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt