El diari independent de Sant Andreu de Palomar

dona votant DGM

21-D, la disputa entre unionistes independentistes a Sant Andreu

Política

La disputa de blocs també es viurà a Sant Andreu de Palomar el proper 21-D. A escasses hores perquè comenci la jornada de reflexió, cal repassar la trajectòria de les formacions polítiques en els darrers comicis parlamentaris. De fet, la radiografia andreuenca presenta una imatge similar al que es viu a nivell nacional.

 

Cap bloc s’aconsegueix imposar de forma majoritària a l’altre. Ara bé, més electors, més unionisme? A Sant Andreu, no. A les urnes andreuenques una major participació no significa un major suport cap a l’unionisme. Si es comparen les dades de les eleccions del 25-N de 2012 amb les del 27-S del 2015, s’observa com la participació es va disparar 7,6 punts (fins a arribar al 81%), però totes dues alternatives van créixer en el mateix percentatge: un 3%. El major perjudicat aleshores? L’espai dels comuns, el qual aprimava el nombre de suports que havia aconseguit ICV-EUiA l’any 2015.

Si bé les enquestes assenyalen que l’espai de Catalunya en Comú Podem congelarà els seus resultats aquest 21-D, cal analitzar amb especial cura la tendència que poden adquirir els altres dos blocs. Tal com van reflectir les dades de les últimes eleccions al Parlament, a Sant Andreu de Palomar els unionistes tenen menys capital electoral (37,68%) que els independentistes (46,61%). Si més no, cal recordar que aquests darrers no van superar el plebiscit que s’havien marcat aleshores, ja que no van sobrepassar el 50% dels suports.

De fet, el més interessant del proper 21-D resultarà l’ordre que adquiriran les forces polítiques al territori. Si bé pel 2015 la coalició de Junts pel Sí va superar amb escreix la llista de Ciutadans, fins al punt de doblar el nombre de paperetes recollides (35,26% per 17,48%), en aquests comicis la separació de llistes entre ERC i Junts per Catalunya pot provocar que la formació taronja s’anticipi, com a mínim, a una de les dues opcions.

De fet, la candidatura que encapçala Inés Arrimadas podria guanyar a Sant Andreu de Palomar si aconsegueixen capitalitzar votants del PSC (12,21%) o del PP (8%), mentre que els simpatitzants d’Esquerra i la ‘Llista del President’ es reparteixen per igual entre totes dues propostes sobiranistes, tal com assenyalen els darrers sondejos.

Mentrestant, per la banda baixa cal tenir en compte la disputa per l’electorat de l’esquerra alternativa, ja que en les últimes eleccions la CUP es va quedar a només tres dècimes de superar als comuns a Sant Andreu (11,35% per 11,65%).

Fotografia | Embut a les portes de l’Escola Ignasi Iglésias, a primera hora del matí, durant la jornada del referèndum del 1-O / DGM

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Política

Vés a dalt