El diari independent de Sant Andreu de Palomar

La XES celebra la seva Xescotada 2016 / PERE NADAL - FLICKR

La Xarxa d’Economia Solidària de Sant Andreu bufa la 1a espelma

Economia

La Xarxa d’Economia Solidària (XES) de Sant Andreu ha complert aquest passat dijous el seu primer aniversari. Celebració íntima on cadascun dels projectes bufarà la primera espelma col·lectivament. Tal com explica Xavi Palos, un dels socis més veterans en el moviment, a la XES “hi ha cooperatives, empreses… companyies de Sant Andreu que ens hem agrupat per aconseguir una economia diferent i al servei de les persones”.

 

El caràcter propi de la XES se centra en la “transversalitat”, assenyala Palos. De tu a tu, tots iguals. “El que fem va des de relacions d’intercooperació fins a conèixer entitats per poder col·laborar entre nosaltres. Un engranatge que sembla senzill, però que arriba fins a l’organització de cursos de formació o la celebració de la Fira d’Economia Social i Solidària a la Fabra i Coats. Ara com ara, la xarxa andreuenca l’empenyen una vintena de socis.

“Els membres van des d’uns companys amb fills discapacitats que s’han organitzat per incorporar-los a un lloc feina, fins a les persones que formen part de Goteo, així com una empresa de neteja; la varietat de projectes que tenim és enorme”, explica Palos. Tret diferencial de la XES, ja que en comptes d’abraçar només a les cooperatives, “el que ens importa és què fan i com ho fan; ens dona igual si és una SL”, incideix. Prima el caràcter social.

Des del punt de vista del cooperativista, l’èxit de la Xarxa d’Economia Solidària de Sant Andreu resideix en la volada que han agafat les noves companyies d’economia alternativa i en la demostració de com el sistema capitalista és fallit. “Si bé abans érem poquets i cadascú de nosaltres anàvem per la nostra banda, ara s’han trobat dues circumstàncies”, assenyala.

Xavi Palos / PERE NADAL - FLICKR
Xavi Palos / PERE NADAL – FLICKR

La primera: el creixent nombre d’apostes cooperativistes. I la segona: l’efecte crisi. “Molta gent s’ha plantejat organitzar-se d’una manera diferent, perquè ja no tindrà un lloc de feina per tota la vida“. Una possibilitat que, a més, s’ha vist reforçada públicament arran de la visibilitat que els ha donat la Fira d’Economia Solidària.

És una demostració que hi ha món empresarial més enllà de les societats convencionals? En opinió de Palos,. “No és que hi creiem, sinó que ho demostrem dia a dia“, reivindica. “No només és un tema ideològic, on una persona es pugui sentir més a gust treballant de forma cooperativa en comptes d’una empresa capitalista convencional; sinó que tal com està el panorama és una necessitat“, considera.

Ara, després d’un any (i un dia), els membres de la XES es mostren convençuts que, any rere any, les espelmes s’aniran sumant sobre el pastís. “És evident que el nostre sistema funciona; no només es basa en fer crítica a la societat i a l’economia capitalista, sinó que també demostrem que es pot funcionar d’una manera diferent, amb tots els entrebancs i contradiccions que ens puguem trobar”, conclou.

Fotografia | La XES celebra la seva Xescotada 2016 / PERE NADAL – FLICKR

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Economia

Vés a dalt