El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Un veí del carrer Gran de Sant Andreu és detingut pels Mossos d'Esquadra en l'Operació Pandora: INSURGENTE.ORG

Els andreuencs detinguts en l’Operació Pandora, absolts

Societat

La jutge de l’Audiència Nacional (AN), Carmen Lamela, ha arxivat l’Operació Pandora, per falta de proves suficients. Aquesta investigació va suposar la detenció d’11 persones el 16 de desembre de 2014 (algunes d’elles veïns i veïnes de Sant Andreu de Palomar). Segons les fonts oficials, se sospitava que poguèssin pertànyer a organitzacions terroristes de caràcter anarquista. Ara, més de dos anys després, el tribunal ha decidit posar punt final al cas.

 

Fa un any la mateixa magistrada Lamela, substituta de Javier Gómez Bermúdez en el jutjat central d’instrucció 3 de l’AN, va dictar el sobreseïment provisional de la segona fase. Ara només calia encetar la primera part de l’operació policial que va sacsejar Sant Andreu.

Des de les 5 del matí, els Mossos d’Esquadra van escorcollar diferents habitacles, com el local de l’Ateneu Llibertari i quatre habitatges particulars situats al carrer Gran de Sant Andreu, a Cardenal Cisneros, Borriana i Montsec. De fet, l’operatiu i les detencions es van fer a petició dels Mossos d’Esquadra. Més de 700 agents van participar en els escorcolls que es van allargar 12 hores aproximadament.

Si bé el dia de les detencions els Mossos d’Esquadra apuntaven a la “desarticulació d’una organització terrorista de caire anarquista a la que se li atribueixen diversos atemptats amb artefactes explosius”, casi tres anys després d’investigacions (van començar al juliol del 2014), ara la titular de l’Audiència Nacional conclou que “tot i els diversos telèfons intervinguts i informes de tot tipus que han sigut recavats”, no s’ha pogut arribar a cap indici concloent contra ells.

“L’únic resultat obtingut pels investigadors és la comprovació que els investigats es relacionen amb persones del col·lectiu anarquista, alguns d’ells amb antecedents penals, així com amb persones que han estat condemnades per la seva pertinença als Grups Anarquistes Coordinats (GAC)”, assenyala la magistrada.

Davant de les acusacions de pertinença a grup criminal i de col·locar artefactes explosius a diferents caixers, aquest periodista aleshores va posar-se en contacte amb l’entorn de les persones detingudes i aquestes van assegurar “no tenir cap constància de res del que se’ls imputa”. Fets que tampoc apareixien ni a les hemeroteques ni a les bases de dades de cap mitjà de comunicació.

Els Mossos d'Esquadra justifiquen les detencions a través del seu compte de Twitter / ARXIU
Els Mossos d’Esquadra justifiquen les detencions a través del seu compte de Twitter / ARXIU

Segons la jutge, només es tindrien dades de reunions i viatges a centres penitenciaris i que l’única diligència que restava pendent era “un desxiframent de components electrònics”. Material, però, que no ha aportat cap tipus d’informació a la investigació. Com que no hi ha hagut cap avançament substancial en el cas, la magistrada ha decidit arxivar la primera part de l’Operació Pandora. “No s’han esbrinat fets nous que puguin ser estimats com a indicis suficients que sustentin la sospita policial que tals persones poguessin estar realitzant determinades activitats en el si de moviments anarquistes o grups terroristes”, explica.

Cal destacar que, de les 11 persones detingudes (algunes andreuenques), set d’elles van passar un mes i mig en presó preventiva a Madrid, fins que van abonar els 3.000 euros de fiança per aconseguir la llibertat condicional. Ara bé, fins dilluns passat, aquests veïns i veïnes havien de signar un cop al mes als jutjats i tenien prohibit sortir de l’Estat com a mesures cautelars. Ara només un recurs de la Fiscalia contra l’arxivament podria reobrir el cas, tot i que no resulta previsible. En l’arxiu de la segona part de l’Operació Pandora, el Ministeri Fiscal ja no es va pronunciar.

Fotografia | Un veí del carrer Gran de Sant Andreu és detingut pels Mossos d’Esquadra en l’Operació Pandora / INSURGENTE.ORG

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt