El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Una immobiliària exposa els seus anuncis de lloguer / DGM

“És més rendible llogarte el local al carrer Gran que fer la botiga”

Societat

L’estratosfèric lloguer del local de l’antiga botiga de Vinos y Licores García no és una excepció en el mercat de lloguer d’establiments al carrer Gran. L’activitat comercial de l’artèria andreuenca es paga cara. Resulta casi impossible aixecar una persiana de lloguer si no es paguen, com a mínim, 1.000 euros al mes.

 

“Als propietaris els resulta més rendible llogar un local al carrer Gran que fer una botiga”, comenta el president de l’Eix Comercial de Sant Andreu, Pròsper Puig. Una idea a la qual el president de l’associació Sant Andreu Nord Comerç, Manel Robles, afegeix que hi ha persones que són propietàries de diversos establiments i “prefereixen tenir-los tancats, abans que llogar-los a un preu baix”.

Pròsper Puig assegura que “en els punts on el comerç s’ha anat concentrant, els preus dels locals han anat pujant; mentre que els que estan situats fora del carrer Gran s’han devaluat“. Ara bé, des de l’Eix el que més preocupa són “els lloguers que fan inviables els negocis; o fas un negoci molt competitiu, o fa aigües perquè no són rendibles“, reflexiona.

En opinió del president de l’Eix, “hi ha locals que estan sobrevalorats, tot i estar en una localització preeminent amb grans fluxos de persones passejant per davant seu”. Per què? “Perquè encara que sembli haver-hi possibilitats de negoci, no ens hem d’enganyar: els veïns de Sant Andreu tenen una renda disponible limitada“, apunta Puig. Per tant, “les vendes seran les que seran…”.

Les modes comercials continuen a l’ordre del dia. “Si bé abans eren les botigues de fruita les que es posaven a cada cantonada, ara són les cafeteries”, considera Robles. “Hauríem de diversificar més l’activitat comercial i establir un nou pla d’usos, per tal de limitar els metres quadrats d’alguns tipus de negoci”, apunta el president dels comerciants de la franja nord del carrer Gran.

Un anunci de lloguer a un local amb la persiana abaixada / DGM
Un anunci de lloguer a un local amb la persiana abaixada / DGM

“Aquest és un tema que l’Ajuntament hauria de regular, ja que la persona que lloga el seu local li dóna igual que posin una botiga de pipes o una cafeteria“, afegeix Robles. Una regulació a la qual l’Eix dóna el seu suport, tot i que amb matisos: “Evidentment que ens agradaria fer un pla d’usos i participar-hi, però no és senzill, perquè hi ha moltíssimes normatives europees que t’ho impedeixen“. Per aquest motiu, Puig aposta per “incidir des del sector privat al sector públic, per tal d’intentar arribar a una sèrie de compromisos”.

Totes dues organitzacions comercials coincideixen en analitzar “l’increment de persianes que tornen a obrir, que, com a conseqüència de la crisi, van haver de baixar anys enrere“. Una dada significativa és la que assenyala el president dels comerciants del nord del carrer Gran: “Al nostre sector s’han obert cinc negocis de reformes; sembla que la gent ja comença tenir més diners, i si bé no en tenen suficients per canviar-se de pis, sí que se’l reformen”, enllaça.

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt