El diari independent de Sant Andreu de Palomar

CEIP Sant Pere Nolasc DGM

El CEIP Sant Pere Nolasc canviarà de nom

Societat

La ja històrica escola pública dels carrers de Lanzarote i Guardiola i Feliu serà rebatejada. El CEIP Sant Pere Nolasc passarà a ser l”Escola del Molí de Finestrelles. Així ho han votat els alumnes en unes eleccions orquestrades des de la direcció del centre d’educació infantil i primària. Segons la directora de l’escola, Mercè Colom, “des de fa molt temps hi havia un interès a canviar el nom”.

 

El Sant Pere Nolasc va ser construït en la dècada dels 70. Una escola pública que, particularment, va rebre el nom d’un sant. Des d’aleshores, ha sigut un dels centres d’educació de referència pel sector situat més al nord de Sant Andreu de Palomar. Segons assenyala la directora, la idea de canviar-li el nom l’ha “heretat” de les direccions escolars anteriors; “i ara que estàvem fent canvis, hem pensat que era un bon moment [d’efectuar-lo]”, assegura.

Moltes escoles decideixen canviar de nom per millorar la seva imatge corporativa, atraure a més famílies i deixar enrere fantasmes passats. Una qüestió que Colom esquiva en contemplar que “podem atribuir les coses al que vulguem, però al final aquestes han anat d’una determinada manera i s’han fet”. Tot i l’argument, la direcció del centre educatiu no ofereix el nombre de places que han quedat lliures sense matricular en els darrers anys, fet que impossibilita contrastar amb xifres la demanda real que té l’escola.

L’any passat ja va haver-hi una primera intenció de canviar el nom a l’equipament educatiu. Pretensió que va quedar en un no-res. Ara, en el segon any de Colom al capdavant del CEIP Sant Pere Nolasc, el rebateig ha començat a prendre forma. Quan es farà efectiu el canvi de nom? Difícil de saber. La direcció encara ha de presentar al Consell Escolar la proposta i iniciar el tràmit administratiu que es podria demorar dos anys.

Per escollir la futura denominació, el centre es va posar en contacte amb el Centre d’Estudis Ignasi Iglésias (CEII) per rebre assessorament sobre algun nom que estigués vinculat al territori. Per la seva banda, el president del CEII; Jaume Seda, va lliurar a l’escola una llista amb aproximadament 40 possibles noms. D’aquests, les sis persones que conformen l’equip de coordinació i pedagogia del CEIP en van escollir tres.

El primer d’ells: El Camí Moliner, “perquè al voltant del Rec Comtal hi havia tota una sèrie de molins fariners els quals, amb el pas dels anys, generaven l’energia de les fàbriques que hi havia a la zona”, explica la directora. El segon? El Vapor del Fil, “perquè va ser el primer taller creat a Can Fabra”, esgrimeix; i com a tercera opció: el Molí de Finestrelles (antic molí de Sant Andreu), del qual encara se’n conserven restes entre les antigues Casernes i l’entramat ferroviari.

Finalment, els alumnes van escollir a les urnes que el futur nom de l’escola fos el Molí de Finestrelles, amb un sol vot per davant del Camí Moliner. 149 a 148. Ara bé, els infants podien votar per mantenir el de Sant Pere Nolasc? No. Per què? “Perquè si posàvem el mateix, no seria un canvi; seria una continuïtat”, reflexiona Colom.

En cas de dur-se a terme el rebateig, es deixarà una etapa educativa enrere. Tot i això, difícilment les famílies vinculades històricament al centre educatiu podran esvair del seu subconscient el nom original. El temps dirà si la denominació Molí de Finestrelles s’acabarà imposant, o, si bé, entre els pares i mares, alumnes i exalumnes, ‘el Sant Pere’ sempre serà ‘el Sant Pere’.

6 Comentaris

  1. Ja fa temps que hauríen d’haver canviat el nom. Una escola pública i per tant, laica, no hauria de dur el nom d’un sant. Per cert, ja no són CEIP, fa un parell d’anys que són ESCOLA.

  2. Considero que el cambio de nombre es insustancial pues el escogido, Molí de Finestrelles, no
    es fácil de retener después de tantos años de ser conocido por el original. Si acaso, con eliminar el “Sant” sería suficiente y conservar así la esencia del nombre. Por otro lado, pienso que, en todo caso, hay innumerables e ilustres nombres relacionados con el universo cultural como literatos, filósofos, científicos, artistas, etc…que serían más acordes y lógicos para tal propósito. Y por último, añadir que puestos a ello deberían también cambiarse los nombres de calles como Rda. Sant Antoni, Rda. San Pedro, Psg. Sant Joan, etc…Pues adelante! Tienen ardua faena por delante. Animo!!

  3. Supongo que a ti te da igual que le cambien el nombre. Pero para mi tiene mucha importancia, pues mis dos hijos estudiaron en el. Y gracias al profesorado y dirección hoy en día son unas personas preparadas y de bien. Creo que no tiene tanta importancia que lleve el nombre de un santo. Lo importante son sus docentes y la labor que se haga con los alumnos

  4. És una qüestió de principis. La simbologia dels noms i el què representen són importants. Per aquesta regla de tres, un nom franquista no s’hauria de canviar perquè així l’hem conegut. Evidentment, són més importants els docents que el nom, però tot té la seva importància.

  5. Hola,yo estudié en Sant Pere Nolasc,sant pedro nolasco,no se quien tuvo la idea de cambiar el nombre para mí siempre tendrá el mismo nombre,es muy absurdo recuerdos inolvidables

  6. Te raó José Solis. Si tan important es que no sigui San el nom, digueuli només Pere Nolasc, fa mols anys que el te i que es coneix
    així i crec que deixaria de tindre la imatge de bona escola com ara.

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt