El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Les Salesianes passaran a anomenar-se Escola Segre

Societat

El centre educatiu concertat Les Salesianes de Sant Andreu – Escola Mare de Déu de la Soledat serà rebatejat amb el nom d’Escola Segre. Així ho han anunciat aquest dijous el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, i el tinent d’Alcaldia d’Educació de l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Martí, després que L’Exprés de Sant Andreu avancés en primícia la seva integració a la xarxa educativa pública. D’aquesta manera, el centre educatiu perdrà l’apel·latiu religiós, tal com ja va fer anys abans el CEIP Sant Pere Nolasc, actual Escola Molí de Finestrelles (en aquest cas, el centre ja era 100% públic des dels seus inicis).

 

Si bé la gestió del centre d’infantil i primària passarà a ser pública, les instal·lacions seguiran en mans de la Fundació Mare de Déu de la Soledat. De fet, el Consorci d’Educació de Barcelona els abonarà un lloguer per fer ús dels espais que, a la vegada, també seran rehabilitats entre la Generalitat i l’Ajuntament. En total esperen destinar 680.000 euros públics per substituir l’actual mobiliari i adequar els espais.

Els canvis, però, no seran efectius fins al curs vinent, tot i que s’espera que la capacitat d’alumnes es mantingui en la línia actual: 206 alumnes matriculats (51 a infantil i 155 a primària, repartits entre els dos edificis). Tal com ha expressat l’actual direcció en un comunicat, la decisió d’iniciar el traspàs del centre concertat a la xarxa pública està relacionat amb “la considerable baixada de natalitat a la zona i, per tant, el progressiu descens del nombre d’alumnes”.

En tot cas i, tal com ha pogut saber aquest mitjà de comunicació, el centre ja va perdre el concert d’un grup de P-3 cursos enrere, fet que hauria accelerat la decisió de sol·licitar el traspàs a la xarxa pública el passat maig de 2021. A més, a Sant Andreu ja s’ha invertit la preferència de les famílies a l’hora de decidir el tipus d’escola on matricular els fills: mentre que fins fa uns anys preferien les escoles concertades, ara més de la meitat opten per les públiques.

Encara que Les Salesianes es convertiran en el primer centre educatiu concertat de Sant Andreu de Palomar a fer el pas en la seva integració a la xarxa pública, val a dir que no és pas el primer que fa aquest camí. En aquests darrers anys fins a set centres més han demanat fer el canvi. Un nou paradigma que, això sí, protegeix als seus treballadors docents: aquests podran continuar com a personal laboral del Departament d’Educació (Decret 10/2019). Respecte a l’entitat religiosa, les Salesianes mantindran en funcionament el Centre Juvenil Sant Andreu. “Un esplai arrelat al veïnat amb més de 45 anys d’història i amb una gran diversitat i qualitat de propostes per atendre infants i joves de diferents edats”, recorden des del centre.

L’administració pública pagarà un lloguer per l’ús de les instal·lacions // Departament d’Educació

Per últim, destacar que l’Escola Mare de Déu de la Soledat va fundar-se l’any 1950 arran de l’acord entre el patronat de la Fundació Mare de Déu de la Soledat i l’entitat Hijas de María Auxiliadora. En els seus primers anys de funcionament el centre va estar focalitzat en les joves obreres mitjançant una escola professional femenina, a la vegada que funcionava com a taller d’enquadernació, de costura i confecció (anys més endavant també tractaria oficis com el de la fusta i la pintura). L’any 1969 l’equipament va haver d’abandonar les antigues instal·lacions per problemes arquitectònics i entre 1971 i 1974 es van edificar els dos actuals edificis.

Fotografia | Edifici actual // Escola Salesianes – Mare de Déu de la Soledat

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt