El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Sant Andreu acollirà l’edifici cooperatiu inclusiu més gran de l’Estat

Societat

El major projecte residencial inclusiu de tot Catalunya i Espanya. Així ha presentat la cooperativa TEB el nou edifici en cessió d’ús que desenvoluparà a les Casernes de Sant Andreu: en total seran 80 habitatges per a persones amb discapacitat intel·lectual. El bloc, que s’ubicarà al número 126-128 del passeig de Torras i Bages, serà desenvolupat per Sostre Cívic i formarà part de les polítiques municipals de suport a fundacions i cooperatives per augmentar el parc social d’habitatge assequible.

 

“Més enllà de la seva dimensió, el futur edifici serà pioner per incorporar un ambiciós projecte d’intercooperació i inclusió“, expliquen des del TEB. Les persones que viuran en aquesta nova comunitat estaran relacionades amb la mateixa cooperativa, la qual els acompanyarà en la convivència. “Volem desenvolupar un model d’habitatge cooperatiu inclusiu i transformador, amb un model comunitari que trenqui amb els estigmes de les persones amb discapacitat intel·lectual”, han manifestat els representants del TEB i Sostre Cívic.

Segons han explicat en un comunicat, el model “vol ser una referència també per afavorir l’accés a l’habitatge d’altres persones amb situació de vulnerabilitat“. De fet, els nous inquilins disposaran d’espais col·lectius i de torbada que tindran en compte les seves especificitats. A l’espera de poder concretar el projecte arquitectònic, la previsió és que la comunitat pugui acollir a unes 25 persones amb discapacitat intel·lectual. A banda, també hi haurà habitatges destinats per a persones que comparteixin aquesta visió inclusiva.

El solar públic de Sant Andreu se cedirà a la cooperativa mitjançant el procediment indicat al Conveni ESAL i està previst començar la construcció de l’edifici al llarg de 2024 (les claus s’entregaran l’any 2026). Per participar del projecte caldrà ser soci de Sostre Cívic, estar empadronat a Barcelona i inscrit al registre de sol·licitants d’habitatge de protecció oficial. Tot i que la campanya d’inscripcions al grup impulsor no s’obrirà fins a la tardor de 2023, Sostre Cívic i TEB constituiran en breus una comissió de participació per tal de definir les seves característiques.

El disseny arquitectònic anirà a càrrec del tàndem que conformen Pau Vidal i Yaiza Terré, escollit a través de concurs d’idees de la base de proveïdores de Sostre Cívic. Serà un edifici sostenible i, tant el projecte arquitectònic, els materials com les instal·lacions es dissenyaran per a disposar d’un bloc de pisos energèticament classe A. Els detalls econòmics es definiran més endavant amb l’objectiu de trobar màxima assequibilitat i compatibilitat amb tots els principis del projecte.

Recreació virtual de la façana de l’edifici vista des de Torras i Bages // TEB – Pau Vidal i Yaiza Terré

Per últim, destacar que Soste Cívic compta amb més de 1.100 socis i sòcies arreu del territori, i promou el model d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús (eecentment, ha estat reconeguda amb un premi plata als Premis World Habitat de l’ONU, els premis líders en habitatge a escala internacional). Pel que fa al grup cooperatiu TEB, aquest té com a objectiu generar oportunitats perquè les persones amb discapacitat intel·lectual puguin desenvolupar projectes de vida amb la màxima autonomia, i treballar per promoure entorns inclusius, sostenibles i positius. Actualment el TEB acompanya a més de 850 persones i gestiona 15 habitatges de llar residència, els quals donen servei a 82 persones.

Fotografia | Presentació del projecte al solar on s’edificarà el bloc de 80 pisos // TEB

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt