El diari independent de Sant Andreu de Palomar

La plaça d’Orfila s’omple de veïns per condemnar la inhabilitació de Torra

Política

Després que el Tribunal Suprem ratifiqués aquest matí de dilluns la inhabilitació del president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, tot un seguit d’entitats de Sant Andreu han sortit a denunciar la decisió judicial i posicionar-se al seu costat. Si bé la màxima expressió de rebuig s’havia de traduir en una concentració vespertina a la plaça de Sant Jaume, finalment Òmnium Sant Andreu ha acabat convocant al veïnat a la plaça d’Orfila.

 

“Ha estat del tot improvisat, ja que aquesta vegada no s’havia de fer a Sant Andreu, sinó a Sant Jaume, però cap al migdia el veïnat ens ha començat a demanar de fer-ho com sempre a la plaça d’Orfila i hem hagut d’organitzar la convocatòria en un moment”, ha explicat la presidenta d’Òmnium Sant Andreu, Lourdes Pinyol. Mentre que en un principi la mateixa entitat esperava que fossin pocs els andreuencs que baixessin a la icònica plaça, finalment aquesta s’ha omplert amb prop de 300 concentrats, han explicat les mateixes fonts.

En aquesta, l’actor i veí de Sant Andreu, Pau Maduell, ha fet la lectura del manifest d’Òmnium, el qual ha qualificat la decisió judicial de “l’enèsim atac dels poders de l’Estat a la sobirania del poble de Catalunya”. “Una inhabilitació inèdita en democràcia i orquestrada amb un objectiu molt clar: el de debilitar l’anhel de llibertat dels ciutadans de Catalunya i impedir el lliure exercici dels seus drets i llibertats més fonamentals”, ha afegit.

Per Òmnium, “la inhabilitació del president Torra demostra la deriva repressiva i desacomplexada d’aquest Estat”, alhora que la relacionen directament amb “l’operació Catalunya iniciada pel govern del PP”, ara “sota la tutela i protecció del govern de Pedro Sánchez“. Davant d’aquesta circumstància, des de l’entitat s’ha fet una crida a protegir el dret de la llibertat d’expressió i el d’autodeterminació, alhora que s’ha demanat “una amnistia per a tots els represaliats”.

Posteriorment, l’andreuenc Josep Valcarce ha entonat les primeres quatre estrofes del Cant dels Segadors de 1640; les mateixes que l’artista Rafael Subirachs va cantar a les Sis Hores de Cançó de Canet de Mar. Versos que, per últim, han deixat pas a l’himne nacional de Catalunya, cantat a cappella pels assistents.

Entre aquests s’han deixat veure diversos representants d’entitats andreuenques i càrrecs electes de formacions polítiques, com ara ERC i JxCAT. Des de les files republicanes, la presidenta del Districte, Montse Benedí, aquest mateix matí ha expressat “tot el suport” al president, i ha recordat que “la llibertat d’expressió és un pilar dels estats democràtics”. En paral·lel, la consellera de JxCAT, Anna Satorra, també ha volgut fer públic el seu suport a Quim Torra a través del seu compte personal.

Qui no s’ha pronunciat al respecte ha sigut la regidora de Sant Andreu, Lucía Martín, mentre que el compte de Twitter de la seva formació, Sant Andreu en Comú, s’ha limitat a retuitar una piulada de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, qui considera que “la politització de la cúpula judicial segueix alimentant conflictes“. “La inhabilitació del President Torra per una pancarta és un despropòsit, per moltes discrepàncies que tinguem. Catalunya necessita una nova etapa: eleccions, diàleg i lideratge per sortir de la crisi”, ha publicat.

Respecte a les entitats, una de les primeres a posicionar-se de manera contundent ha sigut la UE Sant Andreu. El club de futbol, a diferència d’altres entitats esportives, ha rebutjat de ple la condemna, perquè entén que “és desproporcionada”. “Haver mantingut penjada una pancarta no pot ser motiu de cessament del President de la Generalitat”, han remarcat.

Des de les files quadribarrades també han criticat el context en el qual han fet pública una decisió d’aquestes característiques, ja que “les institucions i la societat han de centrar els seus esforços a combatre la crisi sanitària, econòmica i social. “Insistim que cal desjudicialitzar i buscar una solució democràtica a la situació política de Catalunya, tot respectant el pluralisme i la llibertat d’opinió“, han sentenciat. En paral·lel, l’AVV de Sant Andreu de Palomar també ha expressat la seva “condemna” a la inhabilitació, i ha recordat que “només el Parlament, elegit pel poble, és qui té la capacitat per posar i treure presidents“.

Per contrapartida, el grup local de Ciutadans no ha fet cap valoració pròpia de la decisió judicial a les xarxes, però sí que ha retuitat les piulades d’altres comptes del partit. Aquestes, entre altres qüestions, recullen la idea que “Torra té per costum reptar a l’Estat de Dret” i que fins a tres vegades “el vam advertir que no ho fes” quan “ell feia gala de què no anava a desobeir”. “Ara, gràcies a C’s, la justícia l’inhabilita. Adéu Sr. Torra. Adéu etapa fosca”, han sentenciat.

Fotografia | L’andreuenc Pau Maduell fa lectura del manifest d’Òmnium Sant Andreu  // TONI M. MICÓ

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Política

Vés a dalt