El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Capella dels Segadors. David Garcia Mateu

JxCAT torna a demanar al Govern que protegeixi la Capella dels Segadors

Política

El passat octubre del 2016 JxCAT aconseguia aprovar al Ple de Sant Andreu una proposició per declarar la Capella dels Segadors bé històric d’interès local. Una fita que serviria per protegir i consolidar el complex, però que el pas del temps va fer sospitar que no s’havia avançat res. Per treure l’aigua clara, quatre mesos després de l’aprovació el mateix regidor de CiU d’aleshores, Jaume Ciurana, va qüestionar a la regidora de Sant Andreu, Carmen Andrés, què havien fet durant tot aquell període. Segons Andrés, dotar al projecte de la dotació pressupostària suficient per “fer l’estudi previ del bé patrimonial” i després “comprovar si la catalogalització és l’adient”.

 

D’allò ja han passat tres anys i mig i, tot i que la regidora socialista va prometre “accelerar la voluntat política”, res s’ha mogut. Com ho han descobert els historiadors de Sant Andreu de Palomar? En una reunió del Centre d’Estudis Ignasi Iglésias (CEII) amb la Direcció General del Patrimoni de la Generalitat de Catalunya. “Ens vam trobar amb ells perquè volíem començar amb el tema de la capella de forma seriosa, però en mirar-ho, es van adonar que la declaració no constava enlloc“, relata l’arqueòleg del CEII, Jordi Petit.

“Ens vam quedar molt sorpresos; no entenem que des de l’Ajuntament ningú tractés de tirar-ho endavant“, subratlla Petit. Vista la situació, des de JxCAT insistiran al Ple de l’Ajuntament de Barcelona d’aquest dimecres en la necessitat de protegir, d’una vegada per totes, l’edifici on va començar la Revolta dels Segadors. “Sabem que el Departament de Cultura té una dotació pressupostària preparada per invertir, però no poden donar la subvenció per la reforma perquè mai s’ha declarat com a Bé d’Interès Local”, afegeix la consellera de JxCAT, Anna Satorra. Segons argumenta la portaveu, és del tot imprescindible que s’acceleri el procediment “per no perdre la subvenció”.

“Des de Patrimoni estan predisposats i ens han escoltat, però el que volem fer no ho podem fer“, acusa Petit. Explica que “l’estat de la capella no és preocupant perquè no caurà demà, però cada vegada està més malmesa“. De fet, des de fa tres anys les ofrenes florals de la Diada de Catalunya es fan a l’exterior de la capella per por que algú prengui mal a l’interior. “Si ens arriba un fort temporal, ja veurem com queda”, adverteix l’arqueòleg.

L'actriu Carme Abril llegeix la carta d'Oriol Junqueras / DGM
L’actriu Carme Abril llegeix la carta d’Oriol Junqueras / DGM

Sota el punt de vista del CEII, el que corre més pressa és “consolidar l’estructura; després ja farem les pertinents excavacions”. Una primera passa necessària per poder posar en marxa el centre d’interpretació a l’espai. “Fins i tot tenim l’absoluta col·laboració del Bisbat per accedir i fer-ne ús sense cap mena de condició”, emfatitza Jordi Petit, qui avança que l’activitat que tenen previst dur a terme “no tindrà cap funció religiosa, sinó històrica”. Per ara, però, no hi poden fer res.

Més enllà d’insistir en la necessitat de protegir la Capella dels Segadors a nivell local, el prec que presentarà JxCAT al Govern de comuns i socialistes també incorporarà l’Església de Sant Andreu de Palomar com a edifici a conservar patrimonialment. El motiu: “A dia d’avui tenim el doble problema que la parròquia tampoc té cap mena de protecció; si volguessin podrien fer-li una foto i tirar-la a terra, pel que cal aixoplugar totes dues peces com un conjunt a protegir”, defensa Petit.

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Política

Vés a dalt