La Diada de Sant Andreu clama per la llibertat dels presos

Societat

Diada atípica i previsible a Sant Andreu de Palomar; l’escalf als presos polítics ha estat present al llarg de tota la jornada commemorativa. Tant a l’acte de caràcter oficial, com a l’organitzat per les entitats. Al cap i a la fi, si bé el record als fets de 1714 sempre ha estat carregat d’expressions reivindicatives, els darrers esdeveniments d’enguany les han multiplicat.

 

A les 17:45 hores prop de 250 persones s’han aplegat a la plaça de les Dones de Motor Ibérica per seguir l’acte oficial organitzat pel Districte de Sant Andreu i el Centre d’Estudis Ignasi Iglésias. En aquest sentit, ha sigut l’historiador d’aquesta darrera entitat, Pau Vinyes, qui ha conduït un acte que ha tingut molt presents a tots els presos, però d’entre els quals se n’ha destacat un: l’Oriol Junqueras, pel fet de ser andreuenc de naixement.

L’actriu i veïna Carme Abril ha sigut l’encarregada de llegir un fragment del llibre de Junqueras, ‘Les proclames de sobirania de Catalunya (1640 – 1939)’, així com una carta escrita expressament als veïns i veïnes des de la presó de Lledoners. En aquesta, més enllà de tenir un record per la resta de companys i companyes empresonats o a l’exili, també ha denunciat la situació que viuen tots ells: “No tindrem un judici just, com no hem tingut una instrucció justa”. A més, Junqueras ha insistit en el fet que els tribunals de l’Estat els acusen de “delictes inexistents”, els quals “a Europa no veuen enlloc”.

Posteriorment ha sigut el torn de la presidenta del Districte de Sant Andreu, Montse Benedí, qui ha reivindicat el paper de les dones tant als fets de 1640, com als de 1714 o en els de la Motor Ibérica. “Les dones també hi érem”, però “sempre hem estat les absents del relat” escrit “per homes”, ha denunciat Benedí. A més, la també regidora d’ERC a l’Ajuntament ha volgut tenir un record per “tots els presos i exiliats” i ha convidat al públic a alçar demà “la bandera de la democràcia, la llibertat, la igualtat i la fraternitat”.

La figura possiblement menys esperada d’aquesta Diada andreuenca ha sigut la del primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello. De fet, aquest ha substituït la regidora del Districte, Laia Ortiz, qui per motius personals no ha pogut assistir a l’esdeveniment, tal com han confirmat fonts municipals a L’Exprés de Sant Andreu.

Pisarello ha pronunciat un discurs que ha repassat els valors polítics i socials dels fets de 1640, 1714 i les dues Repúbliques espanyoles, alhora que ha aprofitat per criticar contundentment la presó provisional dels polítics sobiranistes: “Aquesta presó hauria de significar una ofesa claríssima per a totes les persones demòcrates“, ha asseverat.

Montse Benedí i Gerardo Pisarello, en el moment del discurs de les autoritats / DGM
Montse Benedí i Gerardo Pisarello, en el moment del discurs de les autoritats / DGM

Pel que fa a la resta de formacions polítiques, gairebé totes han estat presents entre el públic mitjançant diferents consellers. Des de la CUP fins al PP. Només Ciutadans ha decidit abstenir-se de l’acte institucional “pel simple fet que uns partits tenen segrestada aquesta Diada, només dedicada a una part dels catalans”, ha declarat a aquest mitjà de comunicació el conseller de C’s a Sant Andreu, Jordi Obón. “Mentre segueixin excloent a la resta de catalans que som majoria, no participarem en aquests actes de la Diada”, ha afegit.

L’acte a la plaça de les Dones de la Motor Ibérica ha sigut clausurat amb l’ofrena floral a la reproducció del Sant Crist dels Segadors, l’himne nacional interpretat per l’Orfeó l’Eco de Catalunya i les salves de l’Escamot de la Santíssima Trinitat i de la Germandat de Trabucaires, Geganters i Grallers de Sant Andreu.

Ja per cloure la Diada andreuenca, part dels assistents s’han dirigit a la plaça de Can Fabra, on l’AVV de Sant Andreu de Palomar i el Foment Sardanista Andreuenc han organitzat una ballada amb la Cobla Ciutat de Terrassa, la qual ha aplegat prop d’un centenar de sardanistes i curiosos. Ha estat exempta de proclames polítiques i cíviques? Doncs tampoc. En el descans, l’entitat veïnal ha tornat a fer lectura del seu tradicional manifest, el qual també ha denunciat la situació dels empresonats i exiliats, alhora que ha reivindicat el referèndum de l’1 d’octubre.

“Aquests dies estem vivint un intent descarat i irresponsable de fracturar la societat en dos bàndols per part d’algunes entitats i partits polítics. La gent de Sant Andreu -siguin quines siguin les nostres idees- no som tontos, i no caurem en aquesta provocació. No oblidem que tots volem el mateix: un poble, una ciutat, un país on poder viure millor. Només discrepem en el camí per arribar-hi”, ha pronunciat el tresorer de l’entitat, Pere Roca. En finalitzar el manifest, tots els membres de la junta veïnal han animat a corejar Llibertat, presos polítics, fins que les sardanes han tornat a fer ballar la plaça.

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*