El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Les fonts de les Casernes es van contaminar amb matèries fecals

Societat

Punt final a la investigació de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB). Les 71 persones que es van veure afectades per gastroenteritis després de banyar-se a la font de les Casernes de Sant Andreu es van contaminar amb matèries fecals. Tal com ha revelat l’ASPB, a les mostres d’aigua es va trobar el bacteri Clostridium perfringens i el paràsit microscòpic Cryptosporidium spp; aquest darrer de transmissió fecal-oral.

 

Aquest fet certificaria que el circuit d’aigua va ser contaminat per un o alguns dels seus usuaris, i que la instal·lació de tractament d’aigua era deficient, tot i disposar de sistema de filtratge, equip de cloració i control de PH (com si es tractés d’una piscina pública). El motiu: el paràsit microscòpic que s’ha trobat a les mostres acostuma a ser molt resistent al clor.

Al llarg dels 20 dies que els 234 sortidors d’aigua de les Casernes van estar oberts al bany públic hi van passar fins a 10.000 usuaris. D’aquests, una setantena es va contaminar amb els agents patògens, fet que els va comportar diarrees, dolors abdominals, vòmits i febres. La majoria dels afectats van ser nens petits, tot i que també hi va haver adults. Tres dels afectats van haver de ser ingressats en centres hospitalaris.

Després de tancar les fonts al públic, l’Ajuntament les va tornar a posar en marxa però només com a motiu ornamental i va prohibir el bany. Tot i això, algunes famílies van continuar fent cas omís a la restricció i van deixar que infants i animals juguessin amb els sortidors d’aigua. Davant d’aquesta circumstància, el consistori va decidir engegar una campanya de conscienciació i va desplaçar agents cívics fins al Parc d’Antoni Santiburcio per evitar una nova crisi sanitària.

Ara l’Ajuntament treballa en unes noves fonts similars, però de mida més reduïda, a la zona de la futura rambla de Marta Mata (a la zona del solar del CAP Casernes). Segons fonts municipals, aquesta instal·lació ja es dissenyarà de manera que s’evitin problemàtiques com les registrades.

Fotografia | Ajuntament de Barcelona

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt