El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Escultura de dona al costat d'una tomba al Cementiri de Sant Andreu / CEMENTIRIS DE BARCELONA SA

L’Ajuntament vol construir un tanatori públic a Sant Andreu

Política

Funerària (semi)desbloquejada. Barcelona en Comú i la CUP han arribat a un acord perquè la funerària pública pugui ser una realitat abans que finalitzi el mandat. Tal com ha anunciat el regidor de Presidència, Eloi Badia, la nova societat construirà tres nous tanatoris abans de 2022 i un d’ells estarà al cementiri de Sant Andreu.

 

Amb aquest acord el govern de l’alcaldessa Ada Colau recull la proposta que la CUP, formació que demanava incrementar el nombre de sales de vetlla públiques per tal que a l’any 2050 aquestes superessin a les cambres privades d’Àltima i Mémora. En aquesta línia, Badia ja ha anunciat que portarà al proper ple municipal la venda de les accions que té l’Ajuntament de Mémora (el 15% de l’empresa), les quals tenen un valor proper als 28 milions d’euros.

Amb aquests diners el consistori impulsarà la funerària pública, la qual comptarà amb tres tanatoris de nova creació situats als cementiris de Sant Andreu, Montjuïc i el Poblenou. A més, s’esperarà a recuperar les concessions dels tanatoris públics de Les Corts, Collserola i Sant Gervasi, les quals caduquen entre el 2048 i el 2054. La venda dels actius de Mémora també servirà per seguir les recomanacions dels informes municipals i poder complir les exigències d’alguns grups de l’oposició, que demanaven més sales de vetlla respecte a les previstes a la primera proposta de funerària pública.

Ara bé, per poder tirar endavant la nova societat municipal que té com a intenció abaratir els preus dels enterraments a Barcelona, els comuns i els cuparies necessitaran els vots d’ERC i el PSC. Per una banda, el regidor republicà Jordi Coronas ja ha anunciat que no votaran “cap decisió de política ficció” i ha criticat que “a poc més de 100 dies per les eleccions municipals [Colau] ho posa sobre la taula ràpid i malament“.

Pel que fa als socialistes, l’anunci els sembla “una broma de mal gust” carregada de “bla, bla bla”, segons ha considerat el seu portaveu, Jaume Collboni. Al seu parer, els comuns haurien de tenir “rigor”, “seriositat” i treballar des del “consens” per tirar endavant aquesta mesura. Per últim, el líder municipal ha advertit que la funerària pública podria tenir un cost en llocs de treball a les actuals empreses funeràries privades, circumstància a la qual el seu grup no vol contribuir.

Fotografia | CEMENTIRIS DE BARCELONA SA

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Política

Vés a dalt