El diari independent de Sant Andreu de Palomar

La Hermandad de Legionarios, espai d’oci de la ultradreta

Societat

El local d’oci i trobada de la ultradreta està a Sant Andreu. Més concretament, a l’espai de la Hermandad de Antiguos Caballeros Legionarios de Barcelona, situat a les Casernes (Torras i Bages, 122). Tal com ha investigat El Temps, diversos grups ultra són assidus a aquest local que fa 11 anys s’hauria d’haver enderrocat.

Banner Ajuntament 300x250
 

Després del tancament del Casal Tramuntana al barri del Camp de l’Arpa (on s’acostumaven a trobar membres de l’extrema dreta catalana), el local dels legionarios ha passat a complir una activitat similar. De fet, s’ha de tenir en compte que anys enrere la seu dels paramilitars andreuencs ja va registrar reunions de grups relacionats amb el neofeixisme, però la nova junta de l’entitat, encapçalada per José Luís Córdoba, va decidir fer net amb aquesta dinàmica.

Tot i això, del que no es van voler desempallegar els nous responsables de l’entitat van ser dels retrats de Francisco Franco o de José Millán-Astray. Aquest darrer presideix la sala principal del local. Segons va explicar Córdoba a L’Exprés de Sant Andreu, la seva presència a la Hermandad no té cap relació política amb el franquisme, sinó que es tracta d’un homenatge als qui van ser “cofundadors de la Legión”. Tot i això, les noves generacions del règim han tornat a entrar a aquest punt d’exaltació militar.

José Luis Córdoba, president de la Hermandad de Antiguos Caballeros Legionarios de Barcelona, assenyala amb el dit la fotografia de Francisco Franco DGM
José Luis Córdoba, president de la Hermandad de Antiguos Caballeros Legionarios de Barcelona, assenyala amb el dit la fotografia de Francisco Franco / DGM

Pel que fa als noms propis relacionats amb la Hermandad, l’anterior president dels legionarios de Sant Andreu és Jesús Cañadas, actualment lidera Legión Urbana, un dels grups d’ultradreta amb més activitat. En aquest sentit, si bé els legionarios poden excusar la seva desvinculació, s’ha de tenir present que el mossèn que practica el culte al Cristo de la Buena Muerte de la Hermandad, Carlos Bey, també va ser candidat de la Falange Española de las JONS a Lleida l’any 1980.

Més enllà dels socis i simpatitzants amb passat obscur que freqüenten la Hermandad (alguns excombatents de la División Azul), el setmanari El Temps ha constatat la presència del partit polític d’extrema dreta, Democracia Nacional, a la seu de la Hermandad d’una forma periòdica al llarg d’aquests dos darrers anys. Cal recordar que aquesta formació ha sigut una de les més violentes des que va començar el procés independentista català.

Segons el mateix setmanari, imatges a les xarxes socials evidencien sopars i trobades al local de Torras i Bages, en les que participaria l’aleshores líder de la formació, Albert Bruguera, o el militant de Vox condemnat per tràfic de drogues i robatori, Raúl Macià. Entre altres noms propis, també destaquen el de Noel Caravaca, militant de DN i acusat d’assalt amb arma blanca a un bar de Ripollet; Ramón Corpas, qui és el nou líder de DN; o Antonio Castellón, detingut per l’assalt que va perpetrar un grup de nazis al Casal Popular 3 Voltes Rebel de Nou Barris.

D’altra banda, el mitjà de comunicació també ha destacat la presència a Sant Andreu dels Rebels Hispania, un grup de motards d’extrema dreta relacionat amb diversos atacs contra independentistes al Bages. El seu líder i habitual al local dels Legionarios és Jordi Roca, qui El Temps vincula amb el grup holandès No Surrender (NS), considerat banda criminal a diferents països d’Europa.

Per últim, posar de relleu que el nou projecte per a esportistes refugiats en el que treballen l’Ajuntament de Barcelona, el Consorci de la Zona Franca (CZF) i el Comitè Olímpic Internacional només aconseguiria prendre als legionarios el solar on fan les desfilades. Pel que fa al terreny sobre el qual s’aixeca el local, aquest està en mans del CZF, gestionat pel delegat especial de l’Estat, el socialista Pere Navarro.

Fotografia | Membres de DN sopant al local dels excombatents / EL TEMPS

1 Comentari

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt