El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Una persona vestida de legionario / DGM

Un projecte olímpic per a refugiats farà fora als legionarios

Societat

Després d’anys d’estira-i-arronsa, la darrera desfilada de l’Hermandad de Antiguos Caballeros Legionarios de Barcelona sembla que s’acosta. Tal com ha pogut saber en exclusiva L’Exprés de Sant Andreu, l’equip de l’alcaldessa Ada Colau ha aconseguit tancar un preacord a tres bandes per dotar d’un nou ús provisional a la parcel·la que fa servir l’entitat paramilitar.

 

Presumiblement el futur gestor de la parcel·la de 5.000 metres quadrats serà el Comitè Olímpic Internacional (COI), ens que desenvoluparà unes pistes esportives perquè hi puguin entrenar persones refugiades. A data d’avui, aquest projecte agrada tant als responsables de l’Ajuntament de Barcelona com als del Consorci de la Zona Franca (CZF), institució propietària d’aquest sòl. Per la seva banda, la direcció del COI, amb seu a Suïssa, també ha donat el seu ‘ok’ després de visitar la zona de les Casernes en un parell d’ocasions.

El preacord ha arribat després del canvi de Govern a Madrid, el qual ha permès generar una millor sintonia entre el CZF i l’Ajuntament, gràcies a la designació del socialista Pere Navarro com a nou delegat de l’Estat a la institució público-privada. En aquest sentit, només s’ha de recordar que l’anterior responsable, Jordi Cornet (PP), sempre s’havia negat a desallotjar als legionarios de la parcel·la que els va cedir a precari el Consorci (amb el vistiplau del Govern de l’aleshores alcalde Xavier Trias). Per tant, amb aquest conveni que encara s’ha de ratificar, els legionarios es quedaran sense espai on desfilar i la peça acollirà un nou projecte social i integrador.

Tot i que l’Ajuntament de Barcelona ha sigut l’ens que ha convençut al CZF per dur a terme aquest canvi d’usos, cal posar de relleu que el Consorci encara té la paella pel mànec. El motiu: el canvi d’usos del solar no aconseguirà fer fora del tot als legionarios de Sant Andreu, ja que el local de l’entitat està situat a una segona parcel·la. Per tant, Pere Navarro té a les seves mans expropiar a les diferents associacions que ocupen l’edifici que se situa en aquest terreny mitjançant una indemnització calculada en 30.000 euros. A més, en cas d’activar aquesta operació, Navarro també podria enderrocar l’edifici i així complir amb el que s’estableix al projecte del traçat de l’alta velocitat.

Edifici on es troba situat el local dels exlegionaris, a les Casernes de Sant Andreu / David García Mateu
Edifici on es troba situat el local dels legionarios, a les Casernes de Sant Andreu / DGM

Per llunyà que sembli, no s’ha d’oblidar que aquestes dues peces de Casernes formen part del complex urbanístic de les obres de l’AVE i de la gran zona verda que ha de cobrir les vies. Al cap i a la fi, les plusvàlues que se n’extreguin de la venda dels pisos que s’han d’aixecar a aquesta banda de Torras i Bages serviran per finançar una obra que des de fa uns mesos s’ha reactivat. Ara bé, per poder desenvolupar el plantejament urbanístic, abans cal que el CZF arrangi tots els solars perquè pugui entrar a operar la maquinària pesant.

Fotografia | DGM

1 Comentari

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt