El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Incògnites sense resposta a 10 dies de les obres del carrer Gran

Societat

No sap / no contesta. A pràcticament 10 dies que comencin les obres del carrer Gran de Sant Andreu, el Govern del Districte encara no sap com es resoldran tota una sèrie de qüestions vinculades als moviments de terres. Per quins carrers podran entrar els transportistes? Per on podran circular els cotxes? Canviaran el sentit d’alguns carrers? Com es farà la recollida d’escombraries? Incògnites a les quals encara no se’ls ha donat resposta.

 

Si bé L’Exprés de Sant Andreu s’ha posat en contacte amb el Govern local per poder informar als veïns i veïnes de les afectacions que es començaran a desenvolupar d’aquí a menys de dues setmanes, aquest mitjà de comunicació encara no ha rebut cap detall relatiu al projecte. Per aquest motiu, la informació que a continuació es desengrana és un recull de les diverses fonts consultades i que ahir dijous van poder participar en la darrera reunió preobra.

En aquest sentit, s’ha de posar de relleu que el passat dimarts la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, va assegurar que aquest dijous els veïns i les entitats ja tindrien totes les referències. Ha sigut així? Més aviat, no. Tal com ha assenyalat el president de L’Eix Comercial, Pròsper Puig, “encara hi ha moltes coses que no estan clares”, les quals admeten fonts del mateix Districte. De fet, Puig assegura que “fins que no es comencin les obres i vegin com avancen, no les aclariran“.

Qüestions… com quines? La senyalització i els sentits dels carrers interiors del Casc Antic, com s’efectuarà l’entrada i la sortida de transportistes i veïns, la recollida d’escombraries, etc. De fet, l’únic avenç informatiu rellevant és l’articulació de les diferents fases. Si bé el dia 2 de maig les màquines començaran a treballar des de la confluència de la rambla de Fabra i Puig amb carrer Gran, el primer tram afectat/amb circulació restringida serà el que va fins a Sòcrates.

Després, amb el pas de les setmanes, les màquines avançaran fins a Corol·leu, tot i que el tram de Fabra i Puig continuarà afectat. Quan es desafectarà? Quan les retroexcavadores tinguin la intenció d’arribar a la plaça de la Pomera (aleshores l’afectació s’escurçarà fins a Llenguadoc). Tot plegat, l’objectiu se situa en el fet que els veïns i comerciants no tinguin més de quatre mesos les obres davant de la seva porta. A més, sempre es procurarà que tots puguin arribar amb el cotxe al pàrquing de casa i es delimitaran des del primer dia les zones de càrrega i descàrrega pels negocis.

En aquest sentit, la primera fase de Fabra i Puig a la plaça de la Pomera s’ha d’allargar fins a principis de novembre. Un cop enllestit, les màquines ja començaran a treballar en el tram que va de Pomera fins a Joan Torras (el qual s’espera acabar cap al maig del 2019). Sap el Govern del Districte com gestionarà aquest darrer tram? Segons les fonts consultades: encara no. De fet, fins i tot des de la Comissió de Festes de Sant Andreu de Palomar confirmen que encara no se’ls ha informat de quin serà l’estat de l’artèria del nucli urbà, quan desenes d’activitats de la Festa Major se celebren en aquesta via.

Altres activitats afectades? El comerç al carrer. Tal com denuncia Puig, encara no s’ha determinat quin espai ha d’acollir els tendals un cop el carrer Gran estigui tot aixecat. “Coses com aquesta ens preocupen, ja que són jornades de vendes; són al cap i a la fi preguntes concretes que no ens saben respondre“, afegeix Puig. L’únic que sembla estar clar ara com ara és que del 15 de desembre al 17 de gener s’aturaran les màquines per afavorir la campanya de Nadal i rebaixes.

Si més no, i tot i les incògnites, des de l’AVV de Sant Andreu de Palomar es mostren satisfets per com es desenvoluparà el projecte. Tal com ha valorat el seu president, Santi Serra, “tota l’obra es podrà controlar, ja que les tanques seran transparents i no tindran lones”, alhora que les diverses afectacions es podran controlar prèviament i la via sempre es podrà creuar de punta. O dit d’una altra manera, el que els botiguers observen com una certa improvisació, per l’entitat veïnal és una oportunitat poder prendre les decisions amb les màquines engegades: “Sobre la marxa es millorarà el que hi ha pensat com fer-ho ara”, valora Serra.

Per últim, destacar que el Districte habilitarà un responsable de comunicació que s’encarregarà de resoldre tots els dubtes als veïns i veïnes a través del mail infocarrergran@bcn.cat.

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt