El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Solar del futur parc d'Antoni Santiburcio a les Casernes / David García Mateu

El Consorci guanya 8,3 M€, però no desbloqueja Casernes

Economia

El Consorci de la Zona Franca (CZF), organisme propietari de nombrosos solars a les Casernes de Sant Andreu i responsable del seu desenvolupament urbanístic, ha registrat un benefici de 8,3 milions d’euros l’any 2016. Uns ingressos que pràcticament doblen els guanys que va ingressar en el curs anterior, un 85% més (4,5 M€).

 

El balanç econòmic ha sigut presentat aquest dimarts el seu delegat especial de l’Estat, Jordi Cornet, en els Dinars Cambra. Tal com ha recordat Cornet, l’any 2011 l’entitat publico-privada registrava pèrdues per valor de 12 milions d’euros, mentre que en l’exercici del 2012 el forat va créixer fins als 26,9 milions. Si més no, des de 2013 l’organisme registra beneficis arran de la nova política econòmica de Cornet: reduir despeses i augmentar ingressos.

De fet, el delegat executiu ha celebrat que el CZF hagi reduït les despeses pròpies un 31% (8,1 M€) i el seu deute hagi passat de 196 milions d’euros a 56 M€. Unes dades en positiu a les que ha afegit la plena ocupació del polígon industrial de la Zona Franca. Si bé quan va arribar l’espai industrial registrava una ocupació del 65%, ara ja és del 98%. Un èxit aconseguit gràcies a la rebaixa generalitzada dels lloguers de les naus.

En matèria d’habitatge, Cornet s’ha congratulat de destinar l’any 2016 un 69% de la inversió del CZF a fer pisos assequibles. Percentatge, però, que es veurà reduït aquest any fins al 52%. Si més no, el que no ha mencionat Cornet en els Dinars Cambra és el traspàs d’1,1 milions d’euros que encara ha d’efectuar el Consorci a l’Ajuntament de Barcelona per fer efectiva la reparcel·lació i inscripció dels solars de les Casernes al registre de la propietat.

Fins que el CZF no efectuï aquest ingrés, els terrenys de les Casernes de Sant Andreu continuaran bloquejats urbanísticament, tot i el compromís de bones intencions signat fa any i mig. El document caducarà en 6 mesos si el CZF no compleix la seva part en aquest període. Per ara, només han començat les obres de l’edifici per als reallotjats del carrer de Palomar.

Obres del futur edifici dels reallotjats / DGM
Obres del futur edifici dels reallotjats / DGM

Respecte a la cessió a precari del solar de 5.000 metres quadrats a la Hermandad de Antiguos Caballeros Legionarios de Barcelona que va efectuar Cornet l’any 2014, el delegat executiu no ha fet cap tipus de referència al futur desenvolupament urbanístic d’aquesta peça. Per tant, la cessió dels terrenys i les activitats de l’entitat paramilitar continuaran desenvolupant-se sota el seu beneplàcit.

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Economia

Vés a dalt