El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Render del Parc de les Casernes. Exclusiva L'Exprés de Sant Andreu 1

Les Casernes només es poden vestir de color verd esperança

Societat

Avui les Casernes celebren un irònic aniversari. Fa 11 anys que els equipaments i els habitatges del projecte havien d’estar construïts, però, ara com ara, els solars continuen acumulant males herbes. De tots els equipaments projectats només s’han construït la comissaria dels Mossos d’Esquadra, l’Escola Eulàlia Bota i el centre sanitari. Cap d’ells de responsabilitat municipal directa. I per si fos poc, en dos dels solars encara no se sap què es construirà.

 

“Estem una mica cansats, veiem que les Casernes no són prioritàries per l’Ajuntament de Barcelona“, denuncia la vocal de l’AVV de Sant Andreu de Palomar, Montse Tarré. “L’última notícia que va donar el consistori va ser el desencallament a través del conveni del 2 de desembre de 2015″. L’acord posava ordre en les parcel·les, ja que aquestes se les intercanviaven entre el Consorci de la Zona Franca i l’administració local. Però un any i mig després dels titulars a la premsa, el conveni no s’ha formalitzat.

Ara com ara, el CZF encara ha de dipositar 1 milió d’euros a l’Ajuntament perquè es pugui fer la inscripció definitiva al registre de la propietat. Els diners no arriben. Si l’ens publico-privat no efectua la transferència, el conveni podria arribar a caducar. La seva data d’exhauriment és el pròxim mes de desembre.

El que sí que sembla segur és l’enjardinament del Parc d’Antoni Santiburció per la segona quinzena del mes de juny. Si bé en un principi només es preveia urbanitzar la zona verda que va del passeig de Santa Coloma – carrer Gran fins al passadís que connecta aquesta darrera via amb el passeig de Torras i Bages, els responsables urbanístics ja han anunciat que l’obra es perllongarà finalment fins al carrer de Palomar. El que no se sap és si s’haurà de modificar el contracte actual o s’haurà de realitzar una nova licitació per continuar amb l’obra. Tot i això, l’executiu assegura que els veïns no notaran cap canvi de ritme i que les màquines no s’aturaran. Per tant, avui les Casernes només es poden vestir de color verd esperança.

De cara a 2018, s’espera que les màquines creuin el passeig de Torras i Bages i enjardinin la zona inferior. Aquesta zona verda, en comptes de ser un mateix conjunt com en la part superior, conformarà una creu de vials verds que aniran de Torras i Bages a Fernando Pessoa, i de Palomar a Santa Coloma. La previsió és que les obres comencin en el primer trimestre del 2018, tot i que des de l’associació de veïns i veïnes agafen el calendari amb escepticisme.

L’únic moviment de màquines que s’està produint a Casernes és al solar on s’aixecarà l’edifici per als reallotjats de l’edifici militar del carrer de Palomar. La resta de projectes pendents, aturats. De fet, dos d’ells es podrien finançar a través de la línia de crèdit que va aprovar el Banc Europeu d’Inversions, però els retards administratius i la necessitat de renovar els seus corresponents projectes no auguren bones notícies a curt termini. “Els diners del crèdit hauran d’esperar al mandat següent”, profetitza Tarré.

Una excavadora treballa en el solar del futur edifici de reallotjats / DGM
Una excavadora treballa en el solar del futur edifici de reallotjats / DGM

En els terrenys on la Hermandad de Antiguos Caballeros Legionarios de Barcelona duu a terme les seves activitats tampoc hi ha grans avenços. En la darrera comissió de seguiment, el representant del Consorci, Francisco Sensat, va assegurar que l’ens estava negociant amb una residència d’estudiants, una universitat i una important ONG per establir-se en el solar on actualment se celebren les desfilades paramilitars. “Una cantarella que hem escoltat moltes vegades; estem convençuts que continuen sense tenir a ningú”, desmunta Tarré.

“Aquí no vindrà cap operador; en 10 anys el Consorci podria haver fet la residència i no l’ha fet, fins i tot quan tenien ‘libre albedrío’ en temps d’abans del PEUAT“, recorden des de l’AVV de Sant Andreu de Palomar. Segons l’entitat veïnal, lúnica forma d’acabar amb les activitats de l’Hermandad és comprant el terreny. Opció que, ara com ara, el Govern del Districte no es planteja.

Per tal de ‘celebrar’ simbòlicament els 11 anys de retards, les associacions de Sant Andreu de Palomar i Sant Andreu Nord-Tramuntana, organitzaran el divendres 9 de juny a les 18 hores de la tarda un esmorzar a la plaça de Mossèn Clapés.

Fotografia | Render del Parc de les Casernes. / Exclusiva de L’Exprés de Sant Andreu

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt