El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Venda d’articles amb simbologia nazi a la Fira Militar

Societat

Tal com ha comprovat aquest mitjà de comunicació, a la Fira Militar que s’ha celebrat aquest passat dissabte a la Hermandad de Antiguos Caballeros Legionarios de Barcelona es podien comprar objectes militars amb simbologia nazi, feixista i soviètica. Si bé el mateix president de l’entitat, José Luís Córdoba, ha assegurat que “s’ha retirat algun article”, molts dels comerciants continuaven oferint els productes.

Banner Ajuntament 300x250
 

Segons els botiguers, des de l’organització s’ha demanat que es tapessin les esvàstiques gravades en els productes amb adhesius. La resta de símbols, no. Per aquest motiu, el material amb l’àguila de Sant Joan, l’emblema de les SS o fins i tot les Creus de Ferro continuava a la venda. L’activitat comercial es duia a terme amb total normalitat a l’espai cedit gratuïtament pel Consorci de la Zona Franca (CZF).

En opinió de Córdoba, la fira “ha tingut una bona acollida”. Fins i tot s’han deixat veure agents uniformats de l’Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) dels Mossos d’Esquadra entre les parades militars. De fet, aquest ha sigut el cos policial que hores abans ha custodiat el recinte quan s’ha apropat la manifestació d’antifeixistes.

Més enllà dels curiosos agents dels Mossos, pel recinte també s’han deixat veure fans de les motos, exlegionaris vestits per l’ocasió i famílies amb els seus infants. Nens petits que, sobretot, mostraven interès per les armes anul·lades que estaven a la venda, i que podien contemplar i agafar sense cap impediment ni advertència. Tota una experiència pels joves que podien posar amb una AK-47 o provar-se màscares de gas de la II Guerra Mundial amb l’esvàstica gravada.

Els comerciants d’objectes amb creus gammades i altres simbologies justificaven els seus productes explicant que eren “història”. Material que el mateix president de la Hermandad desvincula de qualsevol tipus d’enaltiment: “Aquí no hi ha ningú tractant d’adoctrinar”. “No som nosaltres els que hem sortit al carrer a insultar; nosaltres estem a casa amb els nostres amics“, explicava Córdoba en referència als manifestants.

Entre les parades hi havia un singular mercader d’articles bèl·lics europeus. Jordi, independentista declarat, assegurava que els seus productes “no tenen cap idea política”. “Senzillament són objectes que durant el segle XX han estat molt importants”, ha explicat a aquest mitjà de comunicació. En la seva opinió, “l’estètica no fa enaltiment del militarisme, perquè els clients que ens compren acostumen a no tenir res a veure amb els militars; són persones il·lustrades que llegeixen llibres i miren documentals”, ha assenyalat.

Material bèl·lic / DGM

Respecte al seu material, Jordi incideix en el fet que és “de totes les tendències polítiques”, tot i que lamenta que només se l’hagi demanat tapar les esvàstiques. Sobre les falçs i els martells o els emblemes americans, “que per mi són pitjors”, no els han dit res, assenyala. Tot i això, admet que els seus productes “tenen una força gràfica, pel que hi ha gent que es pot sentir ofesa”. De fet, assegura preferir tapar els símbols i “després que la gent s’ho mirin a casa”.

Si més no, la maniobra tracta d’esquivar la multa de 60.000 euros que l’alcaldessa de Madrid va posar a una fira militar similar per delictes de l’odi. “Aquí estan acollonits pels si els denuncien”, desvela Jordi. Tot i això, recorda que “a Espanya no hi ha una llei com a França o Alemanya, on està 100% prohibit ensenyar una esvàstica; a Espanya es pot ensenyar de tot, la història no ha condicionat res”.

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt