El diari independent de Sant Andreu de Palomar

manifestacio antifesixista legionarios sant andreu

La manifestació contra els legionarios acaba sense incidents

Societat

Aquest matí un centenar de persones s’ha manifestat a Sant Andreu sota la pancarta ‘Fora Feixistes de Sant Andreu’. El punt de trobada ha sigut la plaça d’Orfila a les 11:30 hores del matí, espai on s’ha llegit el manifest de la Plataforma Antifeixista de Sant Andreu. Si més no, algunes persones que originàriament formaven part del col·lectiu i que van participar en la manifestació del 2014, han fet arribar a aquest mitjà de comunicació que la plataforma no ha sigut convocada en cap moment.

 

El manifest, llegit primer davant de l’Ajuntament de Sant Andreu i més tard a les portes del local de la Hermandad de Antiguos Caballeros Legionarios de Barcelona, incidia especialment contra el general Millán-Astray, fundador de la Legió. De fet, la primera part de la lectura ha reproduït part del discurs que va emetre el filòsof Miguel de Unamuno el 12 d’octubre de 1936 al paranimf de la Universitat de Salamanca. En aquest espai l’escriptor va titllar al general “d’invàlid” i alertava que: “Si Dios no nos ayuda, pronto habrá muchísimos más”. La Guerra Civil no acabaria fins a l’1 d’abril de 1939.

Els manifestants han denunciat que, “gràcies al Consorci de la Zona Franca i amb la complicitat de l’Ajuntament”, els legionarios celebren activitats “d’apologia del bel·licisme i del totalitarisme”. En la seva opinió, l’entitat “és un cau de feixistes dedicats a defensar la disculpa i l’orgull de la guerra” i “un forat on fan ostentació de l’autoritarisme”.

“Aquesta colla representen la dominació/intimidació de i per la força, del militarisme. Representen un temps on la força de les armes es va imposar a la voluntat d’un poble republicà i democràticament sobirà”, han exclamat megàfon en mà. “Els exèrcits no defensen a la ciutadania, sinó a uns interessos capitalistes d’una minoria explotadora, colonialista i imperialista”, han afegit.

Lectura del manifest davant del local de la Hermandad de Legionarios / DGM
Lectura del manifest davant del local de la Hermandad de Legionarios / DGM

El manifest assegurava que “a Sant Andreu som i serem cercadors de la pau, l’acollida, el diàleg i la tolerància. Estem al costat de les refugiades i de la fraternitat entre els pobles”. Motiu pel qual “no volem” – incidien- “cap exaltació del militarisme, ni del feixisme, ni de res que ens ho recordi”. En la seva opinió, els terrenys que utilitzen els legionaris haurien de ser “destinats immediatament a equipaments municipals i serveis públics”.

La manifestació que ha avançat pel passeig de Torras i Bages fins al local de la Hermandad ha transcorregut sense incidents. Tot i els càntics de ‘Sant Andreu antifeixista‘, ‘fora legionarios‘ o ‘míralos, míralos, como se acojonan‘ a les portes del local, no hi ha hagut cap tipus d’enfrontament.

De fet, just en el moment quan ha arribat el cos de la manifestació, els legionaris desfilaven amb el Cristo de la Buena Muerte. En tot moment, però, l’esdeveniment ha sigut custodiat pels antidisturbis dels Mossos d’Esquadra, els quals després s’han deixat veure interessant-se pels articles que es venien a la Fira Militar.

Fotografia | La capçalera de la manifestació a la plaça d’Orfila / DGM

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt