El diari independent de Sant Andreu de Palomar

El centre comercial de la Maquinista dubta de la viabilitat jurídica del projecte / DGM

El centre comercial amenaça de portar la construcció de l’Escola La Maquinista als tribunals

Societat

Nou capítol de la (no) construcció de l’edifici definitiu de l’Escola de La Maquinista. El centre comercial, propietat de l’empresa Unibail Rodamco, ha presentat aquest dilluns passat les al·legacions contra el pla d’ocupació directa que preveia l’Ajuntament de Barcelona per tal de desencallar el projecte urbanístic. De fet, més enllà de les al·legacions administratives, l’empresa ha declarat al diari Ara que estudia l’opció de portar el contenciós als tribunals.

 

Amb l’amenaça judicial del centre comercial, la llum que es començava a veure al final del túnel torna a allunyar-se. De fet, però, no hauria de desaparèixer, ja que segons va declarar dos mesos enrere la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, un hipotètic contenciós administratiu per part del privat no hauria d’afectar la reurbanització: “No hi ha cap tipus de lesió a cap dret del privat”, assenyalava aleshores.

Tot i les declaracions que va efectuar la cap d’Urbanisme de l’Ajuntament, les al·legacions tornen a fer créixer núvols de tempesta sobre els barracons de l’escola. Si bé des del centre comercial accepten que l’ocupació directa és una figura legal, consideren que el seu ús només serà una font generadora de “problemes”. Sota el seu punt de vista, no aporta cap mena de seguretat jurídica. Per aquest motiu, la societat estudia presentar un contenciós als tribunals.

Des de la cúpula de l’empresa a Catalunya també creuen que la construcció de l’escola pot generar problemes de mobilitat i de seguretat davant d’una possible evacuació del centre comercial. Circumstàncies que, per tractar d’evitar-les, l’empresa ofereix una solució que porta anys sobre la taula: l’aprovació del projecte i el pla que van pactar CiU – PP i Unibail Rodamco, el qual va ser suspès per l’alcaldessa Ada Colau a les poques setmanes d’aterrar a la Casa Gran.

Segons sosté la companyia en un comunicat, la idea que va anunciar el Govern municipal “manca de sentit urbanístic i legal”, ja que vol forçar l’amplicació parcial de la Modificació del Pla General Metropolità (MPGM), mitjançant l’ocupació directa. Segons avaluen des de la gran superfície, el que ha fet Colau amb aquest moviment urbanístic és “crear un marc d’inseguretat jurídica que en cap cas beneficia a la ciutat de Barcelona ni a la mateixa escola”.

Tot i les contradiccions que pugui suscitar la postura del centre comercial, la seva direcció assegura que vol afavorir “la més ràpida construcció de l’escola”, tot i que rebutja el modus operandi de l’Ajuntament. En el millor dels casos, l’escola definitiva hauria d’estar enllestida pel 2020. Ara bé, el calendari més optimista que va presentar el Govern municipal sembla quedar en un no-res, ja que anava condicionat a la col·laboració permanent del centre comercial amb el full de ruta dissenyat pel Govern.

Actual edifici prefabricat de l'Escola La Maquinista / DGM
Actual edifici prefabricat de l’Escola La Maquinista / DGM

L’origen del problema es deu a l’empantanegada operació urbanística que va dissenyar l’anterior Govern de Convergència i Unió. Tal com l’equip de Xavier Trias i Raimond Blasi van acordar amb el PP, el finançament de l’equipament públic s’aconseguia mitjançant les plusvàlues sorgides en les requalificacions dels terrenys de La Maquinista. Aquests, situats en la llosa del pàrquing exterior, passaven de ser sòl industrial a residencial i comercial.

A més, el pacte entre populars i convergents (ara PDECAT), permetia que el centre comercial pogués ampliar la seva superfície en 30.000 metres quadrats (un 33,3% més a la seva superfície actual), la construcció de cinc torres d’habitatges dins de la mateixa Maquinista de fins a 25 plantes i l’ampliació del seu pàrquing subterrani en un nombre de places encara sense concretar.

Fonts del consistori consultades per aquest mitjà de comunicació asseguren que continuen negociant amb el centre comercial la seva ampliació “perquè tingui el menor impacte possible”. Unes negociacions paral·leles on els acords que es puguin prendre depenen de la voluntat dels promotors, ja que demà mateix podrien enviar les màquines a iniciar els moviments de terres.

1 Comentari

  1. Pues creo que ya está bien, tanto cuesta que la Sra. Colao meta mano para que se haga lo más pronto posible la escuela? Pues tanto ayudar a los de fuera y estar a favor de recoger refugiados, porque no solucionamos lo que ya tenemos estos niños llevan toda su vida colegial en barracanos…si esto estuviera o estuviese en la Bonanova o tres torres ya estaría solucionado , pues nada más solo pedir Sra. Colao intervenga por favor ….un saludo y ánimo a todas las familias y docentes de la escuela la Maquinista……

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt