El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Actual edifici prefabricat de l'Escola La Maquinista / DGM

Desencallada la construcció de l’Escola La Maquinista

Política

On hi ha llum, hi ha esperança. Després de nou anys en barracons, els alumnes de l’Escola La Maquinista estan més a prop de la seva escola ‘de maons’. Una proximitat que, plasmada sobre el calendari, tampoc és tal. Com a molt aviat, els estudiants d’infantil i primària podran disposar del nou edifici l’any 2020.

 

L’eina que utilitzarà l’Ajuntament de Barcelona per dur a terme el projecte urbanístic serà l’ocupació anticipada del solar. D’aquesta manera, el consistori s’avançarà al que dictamina el PGM des del 2014, el qual assenyala que el terreny ha de ser de titularitat pública. Amb el moviment jurídic, el que fa l’administració és posar en marxa la reparcel·lació dels terrenys i inscriure’ls en el registre de la propietat.

Si el tràmit compta amb el beneplàcit de l’empresa propietària del centre comercial, està previst que s’allargui entre 5 i 6 mesos. En el cas que l’actor privat es negui a col·laborar, el procediment es pot allargar fins als 8 mesos. Fins ara, l’Ajuntament portava negociant amb l’empresa 15 mesos. En no arribar a cap acord, l’administració ha decidit tirar per la via unilateral.

Tal com ha comunicat la regidora d’Urbanisme, Janet Sanz, ahir dilluns el consistori es va posar el contacte per via telefònica amb els promotors privats per anunciar-los la mesura que durien a terme. Segons la regidora, el procediment és completament legal i un hipotètic contenciós administratiu per part del privat tampoc afectaria la reurbanització: “No hi ha cap tipus de lesió a cap dret del privat”, ha assenyalat.

“No podíem dilatar més el calendari fins a arribar a un acord”, reflexionava la regidora de Drets Socials, Laia Ortiz. “Per això utilitzem aquest instrument urbanístic; per deixar fora l’escola de les negociacions del plantejament”. Sobre l’espai que ocuparà el centre educatiu, Ortiz ha destacat que es tracta “d’un solar estratègic, ja que pot donar cobertura tant a Sant Andreu com a l’altra banda de les vies del tren“, en referència als infants de Bon Pastor i Baró de Viver.

“No podíem esperar més en fer-lo efectiu”, ha compartit Sanz. Ara bé, la pregunta que sorgeix davant de l’anunci és: per què el consistori no ha utilitzat aquesta eina urbanística abans? Segons la tinenta d’alcalde, “esperàvem arribar abans a un acord amb l’empresa”. Finalment, han decidit tirar pel dret. De fet, la pauta d’anticipació que farà servir la Casa Gran “ja va ser utilitzada en el cas de la construcció de l’escola dels Encants”, tal com ha comentat Sanz. En aquest cas, però, es va comptar amb l’acord amb el promotor.

En paral·lel al tràmit burocràtic, el Consorci d’Educació treballarà en un calendari per dur a terme la construcció de l’escola definitiva. Ara com ara, els fonaments per al trasllat dels barracons al carrer de Fernando Pessoa ja estan fets. El motiu del trasllat dels mòduls prefabricats? L’espai que ocupen actualment és el mateix emplaçament sobre el qual s’ha d’aixecar l’edifici definitiu.

Emplaçament provisional dels nous barracons / DGM
Emplaçament provisional dels nous barracons / DGM

L’emplaçament provisional en el ‘costat Sant Andreu’ mai podria ser definitiu. Si bé els solars són de titularitat pública, són diferents administracions les que tenen registrades al seu nom els terrenys. Per tant, es tracta d’una cessió d’ús, ja que en un futur aquell espai s’ha de destinar a la construcció d’habitatges (encara sense calendari d’execució).

La regidora del Districte de Sant Andreu, Carmen Andrés, ha comentat que, en si mateix, el trasllat dels barracons a l’altre costat de les vies del tren “serà una obra important”. Tot i ser mòduls prefabricats, aquests han d’encabir fins a nou cursos educatius. Alguns d’ells, amb dues o tres línies, les quals a dia d’avui sumen uns 470 alumnes. En el suposat cas que no hi hagi cap entrebanc, l’escola definitiva, que trigarà a construir-se uns 18 o 24 mesos, hauria d’estar enllestida pel 2020.

Tot queda en mans de l’Ajuntament i del caràcter col·laboracionista del centre comercial? No. La Generalitat de Catalunya també juga una carta fonamental. El Govern autonòmic ara haurà de preparar una partida econòmica en els pressupostos del 2018 per dur a terme la construcció definitiva, ja que aquesta és la seva competència i responsabilitat.

El retard en la construcció de l’escola es deu a l’empantanegada operació urbanística que va dissenyar l’anterior Govern de Convergència i Unió. Tal com l’equip de Xavier Trias i Raimond Blasi van aprovar amb el PP, el finançament de l’equipament públic s’aconseguia mitjançant les plusvàlues sorgides en les requalificacions dels terrenys de La Maquinista. Aquests, situats en la llosa del pàrquing exterior, passaven de ser sòl industrial a residencial i comercial.

Pàrquing exterior de La Maquinista, on s'ha de fer l'ampliació / DGM
Pàrquing exterior de La Maquinista, on s’ha de fer l’ampliació / DGM

A més, la modificació del PGM del 2014 i els silencis administratius també permetien al centre comercial ampliar la seva superfície en 37.000 metres quadrats (un 40% més a la seva superfície actual), la construcció de cinc torres d’habitatges dins de la mateixa Maquinista i l’ampliació del seu pàrquing subterrani en un nombre de places encara sense concretar.

Fonts del consistori asseguren que continuen negociant amb el centre comercial la seva ampliació “perquè tingui el menor impacte possible”. Unes negociacions que dependran de la voluntat dels promotors, ja que demà mateix podrien enviar les màquines a iniciar els moviments de terres.

1 Comentari

  1. […] L’empresa propietària del centre comercial de La Maquinista, Unibail Rodamco Steam, ha emès un comunicat en el qual “s’oposa a l’ocupació directa” de l’Ajuntament sobre el terreny, i al·lega que aquest encara li pertany. La intenció del consistori és ocupar de forma anticipada el solar per poder agilitzar la construcció definitiva de l’Escola La Maquinista. […]

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Política

Vés a dalt