El diari independent de Sant Andreu de Palomar

La PAH en el BBVA David garcia mateu

La PAH ocupa i pernocta al BBVA de Torras i Bages

Societat

Música i reivindicació. Sota el hashtag #SambaPAHraBBVA, desenes d’activistes de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) han ocupat des de les 10 hores d’ahir fins la tarda d’avui l’oficina del BBVA del Passeig de Torras i Bages. “Demanem una solució als 17 casos que negocien amb ells des de fa anys”, ha explicat a aquest mitjà de comunicació el portaveu de la PAH, Carlos Macías. Al final no han pogut arribar a cap acord.

 

L’ocupació no és nova. Fa escassos dies ja van prendre l’oficina de l’entitat financera per exigir un acord amb les persones que han de ser desnonades. “Aleshores vam marxar amb el compromís verbal del banc, el qual ens hauria d’enviar la documentació amb la solució, però com no l’han enviat, aquest cop no marxarem fins que ens arribi el compromís per escrit“, assenyala un dels activistes socials. Les circumstàncies, però, han obligat a fer un canvi de plantejament. El cap de setmana les oficines del BBVA resten tancades i no es pot negociar. A més, demà la PAH celebra vuit anys amb una festa.

Les exigències de la Plataforma són de mínims. “Simplement hem demanat al BBVA el compromís de suspendre un dels 17 desnonaments, però ells per sistema es neguen a suspendre’l”, apunta el portaveu. Ni suspendre un únic desnonament; ni oferir un lloguer social tal com marca la llei 24/2015 aprovada al Parlament; ni donar una opció habitacional a una dona jubilada. “Ens ho han negat tot”, lamenta Macías. Ells, però, resisteixen al local.

Els activistes de la PAH ocupen el local del BBVA / DGM
Els activistes de la PAH ocupen el local del BBVA / DGM

“Ens quedarem fins que ens facin fora; nosaltres seguirem insistint”, assegura una tercera activista. De la vuitantena que van ocupar ahir al matí el local, alguns d’ells s’han quedat fins i tot a pernoctar. Una ocupació que per ara compta amb el ‘vistiplau’ de la companyia financera, la qual a hores d’ara no ha ordenat cap desallotjament. “La Guàrdia Urbana ja ha vingut i ha estat molt correcta; saben que nosaltres ni atemptem contra l’ordre públic ni contra les instal·lacions privades“, explicava un dels ocupants amb la inconfusible samarreta verda de la PAH. Finalment, han marxat per la seva pròpia voluntat.

Que l’oficina escollida sigui la que hi ha situada a la cantonada del passeig de Torras i Bages amb el carrer de Joan Torras no ha sigut una elecció qualsevol. “Si bé moltes vegades hem anat a ocupar les oficines del passeig de Gràcia, a aquestes alçades quan ens veuen ja baixen les persianes; aquí en canvi busquem estar entre la gent obrera perquè pugui veure què succeeix“, expliquen des de la Plataforma. Alguns curiosos només resten atònits davant l’encartellada dels vidres amb papers, aigua i farina. D’altres fins i tot s’animen a entrar i són convidats a prendre alguna cosa mentre els expliquen l’acció.

Carlos Macías recorda que “fa entre un any o dos l’entitat va crear el Departamento de Vivienda Social del BBVA, on es fan passar pels bons de la pel·lícula“. Un paper, però, que en la seva opinió no es correspon amb la realitat: “No solucionen absolutament res”, critica. “Van crear aquest departament precisament per millorar el tema dels desnonaments, però només ha fet que empitjorat la situació”.

Les ocupacions d’oficines són una de les accions que acostuma a fer servir la PAH per pressionar als bancs. “L’única forma de reivindicar els nostres drets és manifestant-nos dins de l’entitat”, detallen. Alguns d’ells ja han perdut la llar, altres en canvi encara lluiten per les seves últimes setmanes a casa seva.

Les pancartes de la PAH conviuen amb el mobiliari del BBVA / DGM
Les pancartes de la PAH conviuen amb el mobiliari del BBVA / DGM

Entre els litigis que té la PAH amb el BBVA, està el cas del Francisco Tamarit. Amb 39 anys, espera rebre la segona ordre de desnonament el proper 19 d’abril. “Sé que l’aturarem”, confessa il·lusionat. “Al 2006 vaig firmar una hipoteca amb el BBVA i els meus oncles em van avalar amb les seves cases i les seves nòmines. En el 2009 ja no vaig poder pagar més i vaig entrar en el bucle, perquè el BBVA no volia negociar cap reestructuració“, narra.

Tamarit sap que el valor actual del seu pis en una subhasta no servirà per cobrir el deute que té acumulat. “Ara em prendran el pis, tot i que ja el puc pagar, perquè he trobat feina; els del banc només s’han obsessionat amb la paga de 1.600 euros i la casa del meu oncle invàlid”, lamenta. Com ell, el seu company de la PAH, Mohhammed El-Morabit de 61 anys, també espera ser desnonat en breus. “Ells ni pensen on acabaràs, ni els interessa si seràs viu o mort; ens faran fora i ja està”, assenyala aquest darrer.

Tots dos esperen poder sortir una estona de l’oficina del BBVA al llarg d’aquest matí. I no precisament a descansar. A Roquetes tenen un nou desnonament per aturar. La Isabel García i el seu fill poden quedar-se fora de casa després de patir “mobbing per part de la propietat, la qual no va voler ni negociar el lloguer amb l’Ajuntament”, explica la mare.

Tal com detalla, mesos enrere ella i el menor van ser objecte de maltractaments per part de la seva exparella. Un mal físic, però sobretot psicològic, que ara es representa entre els papers de l’ordre judicial. “Abans teníem un maltractador a casa i ara tenim un fora”, sintetitza.

Els membres de la PAH preparen entrepans sobre un escriptori de l'oficina / DGM
Els membres de la PAH preparen entrepans sobre un escriptori de l’oficina / DGM

.

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt