El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Les Cases del Pont, salvades ‘in extremis’

Societat

Bombolla d’oxigen per a les cases més antigues de Sant Andreu de Palomar. Després de cinc mesos d’obres, aquest febrer els professionals de Rècop Restauracions Arquitectòniques han finalitzat les obres de consolidació dels immobles ubicats al carrer del Pont. Tal com els va encarregar el Districte de Sant Andreu, les obres havien d’evitar que les cases 6 i 8 del carrer del Pont “esdevinguessin en un estat de ruïna irrecuperable”.

 

Un cop finalitzades les obres, des del Districte assenyalen que la intervenció ha permès “recuperar-les” i “conservar-les” com a element del patrimoni arquitectònic del poble de Sant Andreu. En total s’han invertit 197.089,71 euros (IVA inclòs), després de les reiterades demandes veïnals que exigien evitar la pèrdua de les edificacions més antigues de Sant Andreu.

La intervenció ha consistit a “fer obres de reparació i consolidació de les dues cases, amb renovació total d’elements de la coberta [les quals ja es van enfonsar anys enrere]”. Ara, per tant, el que queda per fer és el projecte d’equipament, el qual encara no compta amb cap partida econòmica. Per la qual cosa, el conjunt es mantindrà tapiat.

El conjunt de les cases del carrer del Pont està format per quatre edificis que havien estat habitatges fins a finals del s. XX (la darrera es va desocupar l’any 2017 i l’última es va tapiar l’any 2020). Actualment, el conjunt no té cap ús. Les últimes obres s’han centrat en els números 6 i 8, construïts durant el s. XVIII i que són exemple del tipus de construcció i d’habitatge que existia al Sant Andreu de l’època.

Reconstrucció de la teulada d’una de les cases // districte de sant andreu

Segons la documentació municipal, la casa ubicada al número 6 es va construir al primer terç del s. XVIII. “La finca, tot i estar en runes, conserva la tipologia morfològica i constructiva original dels edificis del segle XVIII que configuraven Sant Andreu”, exposa. Malgrat que la morfologia constructiva pot resultar pedagògica per a les futures visites, el que el veïnat ja no podrà gaudir és de les bigues de fusta i els revoltons de rajola ceràmica originals del sostre i teulada. En el cas de la casa ubicada al número 8, aquesta és posterior a l’anterior (va ser aixecada a finals del XVIII), però també ha perdut tota la coberta original.

Fotografia | Les quatre cases tornen a comptar amb teulada // Districte de Sant Andreu

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt