El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Els veïns del Districte cobren un 3,8% més, però perden poder adquisitiu

Economia

El salari mitjà de les persones residents al Districte de Sant Andreu ha sigut de 30.326 euros bruts anuals l’any 2022. Així ho recull l’Informe anual Els Salaris a Barcelona 2022 del Departament d’Anàlisi de l’Oficina Municipal de Dades de l’Ajuntament de Barcelona, el qual reflecteix com els veïns del districte cobren per sota respecte a la mitjana barcelonina: uns 3.500 euros bruts/l’any menys.

 

Malgrat tot, els veïns del Districte van obtenir més renda aquest 2022 que el passat 2021: +3,8%. Un percentatge que en tot cas és moderat i situa Sant Andreu a la part baixa de la taula en terme d’increments salarials. A aquest factor, a més, cal sumar la intensa pujada de la inflació, circumstància que en realitat ha fet retrocedir la capacitat adquisitiva del veïnat, malgrat incrementar les seves retribucions.

Pel que fa als districtes on els seus veïns van guanyar més diners al llarg de 2022 respecte a l’anterior coincideix amb aquells districtes on el veïnat històricament ha tingut més poder adquisitiu: Sarrià – Sant Gervasi amb una renda de 54.999 euros anuals (+6,6%) i Les Corts amb una renda de 42.832 euros bruts /any (+7,1%).

Les dades de Barcelona

En termes de ciutat, el sou mitjà d’un barceloní ha sigut de 33.837 euros bruts anuals. El que representa un 6,2% més respecte als residents a l’Àrea Metropolitana i superior també al del conjunt de Catalunya (+15,4%) i Espanya (+26,4%). Tal com assenyalen els responsables de l’informe, els salaris mitjans s’han anat recuperant en termes nominals de l’impacte de la pandèmia amb un notable increment, però el repunt de la inflació en 2022 ha sigut molt intens i els salaris mitjans en termes reals han retrocedit (-2,7%), amb una pèrdua de capacitat adquisitiva també respecte al nivell de prepandèmia de 2019 (-1,2%).

A Barcelona la bretxa salarial de gènere s’ha reduït en uns vuit punts percentuals al llarg de la darrera dècada, però el salari mitjà de les dones encara és un 17,1% inferior al dels homes. El salari mitjà de les dones va ser de 30.693 euros i el dels homes 37.006 euros el 2022. Aquesta reducció de la bretxa en l’última dècada obeeix al fet que les més baixes remuneracions mitjanes de les dones s’han vist més afavorides pels augments del Salari Mínim Interprofessional (SMI), reduint distàncies amb els salaris dels homes.

Els augments de l’SMI han afavorit també els joves i les diferències salarials intergeneracionals s’han reduït en el 2022. El grup d’edat dels més joves, de fins a 24 anys, amb salaris mitjans inferiors a la meitat de la mitjana, és el que registra l’increment salarial més intens en relació amb el 2021 (+9,4% nominal), aconseguint un lleuger augment de la capacitat adquisitiva (+1,7%) en el primer any de vigència de la darrera reforma laboral. Els salaris mitjans dels menors de 25 anys són també els que experimenten un repunt més intens en termes reals entre 2010 i 2022 (+28,4%) i presenten un guany de capacitat adquisitiva del 10,7% en relació amb el 2019.

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Economia

Vés a dalt