El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Homenatge a les víctimes de l’atemptat a Hipercor

Societat

Una trentena de persones han assistit aquest dimarts a l’acte en memòria de les víctimes de l‘atemptat al centre comercial que va perpetrar la banda terrorista ETA. Entre les autoritats a l’homenatge davant del Monument a les víctimes del terrorisme han estat presents el Tercer Tinent d’Alcaldia, Albert Batlle, la regidora del Districte de Sant Andreu, Marta Villanueva i el regidor per Junts, Jordi Martí.

 

Aquest 2023 s’han complert 36 anys de l’atemptat. A continuació, el minut a minut de la tràgica jornada:

DIVENDRES 19 DE JUNY
15:15 hores
Un comunicant anònim d’ETA avisa a la Guàrdia Urbana de la col·locació de l’artefacte i de la seva explosió prevista per a les 15:30 hores.

15:20 hores
La Guàrida Urbana dóna traspassa la informació al 091 del Cos Nacional de Policia. Simultàniament, s’envia una patrulla d’urbans a l’Hipercor.

15:21 hores
La Policia Nacional també ordena que vagi una patrulla a l’Hipercor.

15:25 hores
El diari ‘Avui’ rep una trucada on s’avisa de la col·locació d’una bomba a l’Hipercor. El comunicant de la banda terrorista explica que ja ha comunicat la informació a la policia i al mateix centre comercial.

15:28 hores
Arriba a l’Hipercor el cotxe de la Policia Nacional. A l’entrada del centre comercial l’espera el seu director, Joan Lladó Llagostera. Segons més tard, arriba la patrulla del cos de policia de Barcelona. Urbana, Policia Nacional, la brigada judicial de la comissaria de Sant Andreu i el director del hipermercat i el responsable de seguretat es reuneixen.

15:30 hores
Els Mossos d’Esquadra truquen al Cos Nacional de Policia informant de l’avís que ha rebut el diari ‘Avui’.

15:31 hores
Arriba a l’Hipercor una segona patrulla de la Policia Nacional. En arribar, es posa directament en contacte amb els seus caps. Se li indica que faci una inspecció ocular a l’interior de l’establiment mentre és acompanyat pel director.
En el mateix moment, l’encarregada de la centraleta d’Hipercor informa als agents que moments abans ha rebut una trucada en nom d’ETA. L’interlocutor li hauri reiterat la col·locació de l’artefacte. El cap de seguretat de l’Hipercor també explica al director haver rebut un trucada del diari ‘Avui’ advertint de la col·locació de la bomba.
Els agents de policia exposen al director i al cap de seguretat la necessitat d’evacuar l’edifici mentre s’efectua la inspecció ocular de l’edifici.
Si més no, el director es nega a desallotjar. Explica que l’empresa ja ha muntat un dispositiu de seguretat amb el seu propi personal. Donades les dimensions de l’edifici i el fet que ja havia passat una hora de l’anunci de l’explosió, el director no considera necessaria l’evacuació. Els agents decideixen esperar a l’exterior per si els treballadors necessiten de la seva col·laboració.

16:05 hores
El Cos Nacional de Policia comunica a les seves dotacions que tornin al servei normal. Una de les patrulles es citada a comissaria per informar dels fets. Poc abans, els agents de la Guàrdia Urbana també han marxat.

16:12 hores
Explota l’artefacte. El material amagat dins d’un Ford Sierra, robat a Donosti quatre mesos abans, fa explosió. En total, 25 quilos d’amonal, poliespan i acetona. El primer balanç és de 15 morts i més de 30 ferits.
Conforme avança la tarda, s’apropen veïns i personalitats polítiques. L’Associació de Veïns de Sant Andreu de Palomar convoca d’urgència una reunió nocturna amb partits polítics i entitats del Districte. Plegats, preparen una manifestació pel diumenge a les 12 hores.

DISSABTE 20 DE JUNY
Sant Andreu s’omple de senyeres amb crespons negres.

DIUMENGE 21 DE JUNY
12:00 hores
70.000 persones es manifesten a Sant Andreu.
En acabar la concentració, el portaveu i assesor jurídic de l’Hipercor, Roberto Guirado, manifesta que “la raó de per què no es va produïr el desallotjament és una cosa que ningú podrà saber mai”. Afegeix que en els magatzems cada dia es reben moltes trucades telefòniques de persones les quals anuncien la col·locació de fasles bombes.
Hores després, l’organització terrorista ETA reivindica l’atemptat amb un comunicat enviat a l’agència France Presse i a diferents mitjans del País Basc. En l’escrit, la banda reconeix el “greu error” comès i accepta “la responsabilitat que se’n deriva d’aquest trist succés”.
Més tard, Herri Batasuna emet un comunicat en el que critica per primera vegada una acció terrorista d’ETA, tot i que incideix en el no-desallotjament de l’Hipercor.

DILLUNS 22 DE JUNY
La manifestació convocada pel Parlament de Catalunya aplega a més de 700.000 persones en el Passeig de Gràcia.

1989 – 2003
Es dictaminen les condemnes dels etarres Domingo Tortiño Arranz, Josefa Mercedes Ernaga Esnoz, Santiago Arróspide Sarasola y Rafael Caride Simón.

JULIOL DE 1997
El Tribunal Suprem estableix que, tot i considerar als terroristes responsables directes de l’atemptat, “la responsabilitat de l’Administració de l’Estat en el resultat final per la passivitat o conducta omissiva de les Forçes de Seguretat i Policia en aquests fets”, per no haver desallotjat els magatzems després de les trucades de la banda terrorista. Per tant, l’Estat queda condemnat com a responsable civil subsidiari de l’atemptat a l’Hipercor.

Fotografia | Ajuntament de Barcelona

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt