El diari independent de Sant Andreu de Palomar

El Comando Barcelona de ETA, formado por Santiago Arrospide, Domingo Troitiño, Mercedes Ernaga, Rafael Caride

Quin va ser el futur dels terroristes d’Hipercor?

Societat

Els integrants del Comando Barcelona d’ETA que es van emportar 21 vides i va ferir unes altres 45 en l’atemptat d’Hipercor, ja han sigut condemnats i alguns fins i tot han superat les penes de privació de llibertat. Els primers a sortir de la presó van ser Josefa Ernaga y Domingo Troitiño, els quals van ser condemnats en 1989 a 749 anys de presó com autors materials de l’atac.

 

Actualment, tots dos ja estan en llibertat després de l’aplicació de la doctrina Parot. Troitiño va sortir de la presó el 8 de novembre de 2013, mentre que Ernaga va haver d’esperar a sortir del centre penitenciari de Jaén el 17 de desembre de 2014, després de complir 27 anys i mig de condemna.

Els qui continuen entre reixes són Santiago Arróspide Sarasola (Santi Potros) i Rafael Caride Simón, condemnats en 2003 i 1993 respectivament a 790 anys i mig de presó. El primer com a màxim responsable de la banda terrorista i el segon com a ideòleg de l’atemptat i participant en el mateix. Si bé Potros no obtindrà la llibertat fins a 2025, de Caride cal destacar el seu singular relat.

L’ideòleg de l’atac terrorista és l’únic que ha admès el seu error davant una de les víctimes d’Hipercor, Roberto Manrique. Segons va recollir aleshores La Vanguardia, el terrorista li va expressar a Manrique les seves disculpes en una trobada inèdita a la presó: “Ho sento en l’ànima, estic tremendament penedit”. Després de 26 anys a la presó, el passat mes d’agost va quedar en llibertat.

Fotografia | El Comando Barcelona d’ETA, format prr Santiago Arrospide, Domingo Troitiño, Mercedes Ernaga i Rafael Caride / ARXIU

Article acutalitzat el 19 de juny de 2020

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt