El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Els afectats per l’incendi del Correfoc, “abandonats” per l’Ajuntament

Societat

Nit de dissabte 4 de desembre. Les colles de diables celebren el Correfoc de la Festa Major Sant Andreu. La crema de pirotècnica, però, acaba en desgràcia. Les guspires d’una carretilla dels diables entren a un immoble ubicat al número 6 del carrer de Montpeller, impacten contra les cortines d’una finestra mig oberta i el foc es desferma a l’interior. El resultat: tot l’habitatge calcinat en qüestió de minuts i un gos i un gat morts.

 

Tal com explica a L’Exprés de Sant Andreu el propietari de l’habitatge, Sergio Querol, afortunadament la seva exparella i el seu fill d’onze anys que actualment hi vivien no hi eren en aquell moment, “si no la tragèdia podria haver sigut molt més gran”. De fet, els pares del menor es van assabentar de l’incendi gràcies a la trucada d’un veí. Tot i que van trigar pocs minuts en personar-se a la llar, aquesta  ja ben poca cosa conserva d’ells: “Ho hem perdut tot; diners, les escriptures, factures, records, roba… tota la vida de la meva exparella i del meu fill que s’ha quedat fins i tot sense els llibres de l’escola”, relata.

L’exigència de responsabilitats

Si bé la família entén que l’incendi pot haver sigut producte d’un accident, els moments posteriors al succés els planteja tota una sèrie de dubtes. “Per què el Correfoc només anava acompanyat de dos agents de la Guàrdia Urbana i no hi havia cap unitat dels Bombers al darrere? Per què no els acompanyava Protecció Civil? Per què no em volen facilitar el protocol de seguretat? Si haurien anat acompanyats dels mitjans adequats, potser s’hauria evitat tal desgràcia”, denuncia.

Segons explica Querol, el calvari de la família no se singularitza únicament en l’incendi, sinó “en el posterior abandonament que hem patit”. “Un cop van apagar el foc, Bombers i Guàrdia Urbana van marxar sense donar-nos cap alternativa on passar la nit, ni atenció psicològica; els vaig demanar que s’emportessin els dos animals morts i em van dir que eren el meu problema i que ells no podien fer-se càrrec; al dia següent vaig haver de trucar al 010 perquè vinguessin a buscar els seus cossos i fins i tot vaig haver de ficar jo mateix les seves restes en una bossa de plàstic; va ser humiliant”, explica. Per acabar-ho d’adobar, els agents del Servei de Recollida d’Animals Morts a Particulars de l’Ajuntament de Barcelona li van lliurar in situ una factura de 32,22 euros quan se’ls van emportar.

“Aquí després de l’incendi ningú s’ha posat en contacte amb nosaltres; ni l’Ajuntament, ni la Comissió de Festes de Sant Andreu de Palomar, ni ningú altre”, denuncia mentre mostra els mails sense resposta que ha enviat a l’administració pública i a l’organització de les festes. Des de la Comissió de Festes de Sant Andreu de Palomar, però, assenyalen que durant les festes mai atenen el correu electrònic pel desbordament organitzatiu i que la mateixa matinada un membre es va apropar fins al punt dels fets per veure què havia passat. A més, les mateixes fonts de la comissió asseguren que estan a l’espera d’informacions per part de la Guàrdia Urbana i assenyalen que el Pla de Seguretat de l’esdeveniment és corregit, autoritzat i avalat en última instància pels responsables del Districte de Sant Andreu.

Estat en què ha quedat l’habitació del menor // CEDIDA

Cap resposta

Des de la família, però, lamenten que ningú de l’administració local s’hagi preocupat per ells: “Al pis vivien el meu fill d’onze anys i la seva mare i, sembla que si acaben sota un pont i sense menjar, a tothom li hauria donat igual; sort que tenim uns amics i uns veïns fantàstics que els han acollit i allotjat a casa seva i els han ajudat, però el tracte i la deixadesa de l’administració han sigut humiliants i inhumans”. “Els primers dies vam decidir no fer soroll perquè creiem que ens donarien una solució i ens ajudarien, però a hores d’ara ja no vull que m’ajudin perquè arriben molt tard i la seva absència ens ha fet molt de mal”, assenyala en relació amb el suport inexistent de l’Ajuntament. De fet, aquella mateixa mitjanit Querol va escriure al portal municipal ‘Contacteu amb l’Alcaldessa’ per demanar ajuda, però ni la batllessa Ada Colau ni ningú del seu equip els ha donat cap resposta.

“Tirarem endavant com puguem, tenim un equip de pèrits de l’assegurança que ens estan intentant salvar el que poden de les cendres, hem començat a enviar informació a la fiscalia i aquesta setmana vinent contractarem un equip d’advocats per demanar responsabilitats, però a hores d’ara nosaltres ja hem caigut malalts i amb depressió; estem enfonsats en la misèria”, confessa.

Si bé aquest mitjà de comunicació s’ha posat en contacte amb l’Ajuntament de Barcelona, a hores de publicar aquest article no ha obtingut cap resposta.

5 Comentaris

  1. Tots aquets de les administracions siguin del color que siguin tenen una voluntat de servei total,nomes cobrar i sortir algun mitja ,fent-se els bons i solidaris amb causes no del veinat,ben llunyanes si pot ser,perquè no els emprenyin gaire.Estem ben apanyats ,no cal omplir-se tant la boca de st. Andreu i estimarlo més

  2. Tots aquets de les administracions siguin del color que siguin tenen una voluntat de servei total,nomes cobrar i sortir algun mitja ,fent-se els bons i solidaris amb causes no del veinat,ben llunyanes si pot ser,perquè no els emprenyin gaire.Estem ben apanyats ,no cal omplir-se tant la boca de st. Andreu i estimarlo més

    RESPON
    DEIXA UN COMENTARI

  3. Jo vaig presenciar com es va produïr l’incendi. Em trobava just a sota amb el meu fill i molta més gent, també la colla de percussió. Realment no sé com no s’han produit més incendis d’aquest tipus, són carrers molt estrets amb cases baixes i les espurnes dels diables arriben als primers nivells de les cases i edificis.
    Obviament ha d’haber un responsable, qui permet que el correfoc faci aquest recorregut temerari?? Podria haber hagut la familia dormint, gent gran, i el pitjor és que es pot tornar a repetir i que ningú es faci responsable.

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt