El diari independent de Sant Andreu de Palomar

‘Impacte’

Opinió

Hi ha llibres que impacten. Vull dir que sorprenen, captiven, emocionen i et canvien. Després d’haver-los llegit et condiciona la manera d’entendre el món, les persones, la vida. I no cal que siguin grans relats, no. Sovint amb poques pàgines n’hi ha prou. Com és el cas de Les gratituds, de Delphine de Vigan. D’ella ja n’havia llegit altres llibres i tots m’han agradat, tenen en comú aquest realisme que et fa venir ganes de fer-li l’eterna pregunta “i això és veritat?” Ella juga i li agrada confondre al lector, vegeu si no com titula una de les seves novel·les: Basat en una història real. Però de fet, que sigui realitat o no, tant se val, és la versemblança de les situacions i dels personatges el que em commou. Amb Les gratituds, supera la versemblança. Ara pels volts de Sant Joan, diria que és com si fos un gran petard d’aquells de palmera que explosiona, enlluerna, i les guspires cauen lentament i es dipositen i barregen amb els records de cadascú, amb la veritat de cada lector.

 

Quins altres llibres m’han impactat? Suposo que deu ser com fer la llista dels top ten: del cànon particular. I no l’he fet mai aquesta llista, però aquest segur que hi entraria. Si faig la llista avui amb la perspectiva del que he llegit, no és la mateixa que la que hauria fet fa deu anys. Hi ha lectures que entrarien, d’altres que en sortirien, per tant la llista com a cànon, és la tria dels que no es mouen i es mantenen en el rànquing durant anys. No sé quan podré dir quina és la definitiva.

Per això són tan discutibles aquestes llistes de “las mejores lecturas de… [aquí posar-hi el que vulguis], per què generalment es té un punt de partida limitat: món occidental, escriptor home, (no escriptora dona), etc. És clar que van bé com a recurs de prescripció lectora, però també es pot convertir en una estratègia comercial: cal saber qui el signa i quina intenció amaga. Per tant el millor cànon és el que es va fent un mateix a partir de recomanacions d’amics, lectures a l’atzar o bé interès particular per tal autor, tal llengua o tal altra cultura. El que han de tenir en comú és que siguin llibres que ens hagin impactat, i aquest impacte perduri.

Tags:

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Opinió

‘Com una baula’

Com una baula s’encadenen els pensaments i saltes de l’un a l’altre
Vés a dalt