El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Les pancartes de la PAH conviuen amb el mobiliari del BBVA / DGM

El jutge absol els acusats d’ocupar l’oficina del BBVA

Societat

El jutjat penal número 25 de Barcelona ha absolt aquest dimecres als vuit acusats de violació de la propietat privada, després d’haver ocupat l’oficina del BBVA al passeig de Torras i Bages durant una acció de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH). Entre aquests també es troben els dos activistes als quals Fiscalia els demanava dos anys de presó i una multa de 900 euros per cap.

 

Els fets es remunten a principis de març de l’any 2017, quan els activistes prohabitatge van entrar a la sucursal financera per exigir una solució a 17 desnonaments que s’havien enquistat. Com que d’entrada no van aconseguir cap solució a les seves demandes, van decidir passar la nit a l’oficina i no van marxar fins al matí de l’endemà, quan el BBVA va denunciar els fets.

Mentre que al cap d’uns mesos l’entitat bancària va decidir retirar la denúncia, el Ministeri Fiscal va voler continuar endavant amb l’acusació contra els activistes. Segons Fiscalia, els membres de la PAH havien comès un delicte de violació d’establiment obert al públic i un altre per danys, el qual feia referència a desperfectes peritats en 172,27 euros.

La sentència judicial, però, esgrimeix que no està acreditat que els acusats fessin ús de “cap mena de força o violència per entrar a l’oficina bancària o per mantenir-se dins, ni que existís un requeriment verbal o escrit d’algun representant perquè abandonessin la mateixa”. De fet, el mateix jutge apunta que els acusats van marxar de l’oficina “de manera immediata” quan el BBVA va presentar la denúncia i que cap d’ells va entrar a “la zona privada de l’oficina” al llarg de la nit. A més, no considera provat que fossin ells qui causessin els desperfectes.

Per la seva banda, la PAH ja ha emès un comunicat on qualifica de “patotxada” el posicionament de la Fiscalia, la qual ubiquen al costat “dels mecanismes de repressió que utilitza aquest sistema inhumà”. En paral·lel, denuncia el “despropòsit” de l’acusació, ja que tres dels vuit acusats no tenien res a veure amb l’acció de la plataforma: “Estaven denunciades una senyora clienta de l’oficina on es va produir l’acció, que en el moment de la identificació per part dels Mossos estava allà fent unes gestions; un noi de 17 anys que va entrar per curiositat a veure què passava i una noia sense llar que va entrar a l’oficina per poder posar-se un plat calent a la boca en veure que estàvem dinant macarrons”.

Els membres de la PAH preparen entrepans sobre un escriptori de l'oficina / DGM
Els membres de la PAH preparen entrepans sobre un escriptori de l’oficina / DGM

“Si ens volien silenciar, l’únic que han aconseguit és donar-nos més força, més veu i arrancar-nos uns bons riures”, encaixen des de l’organització. Tot i això, ja han avançat que en els propers dies hauran de fer front al pagament de les seves advocades, motiu pel qual posaran en marxa una campanya per cobrir les costes. “Som lluitadores, som solidàries, però lamentablement com la immensa majoria, som precàries“, han emfatitzat.

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt