El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Front comú per feminitzar dos nous espais públics de Sant Andreu

Societat

Objectiu: incrementar la presència de noms de dones a la via pública. Aquest dijous el Ple de Sant Andreu ha aprovat per unanimitat dues propostes per elevar a la Ponència de Nomenclàtor de la plaça de Sant Jaume la possibilitat de batejar amb el nom de jardins d’Anna Domènech Campoy a l’espai verd que hi haurà entre l’Escola Can Fabra i el Centre d’Interpretació dels Tres Tombs dins el Recinte de la Fabra i Coats, així com posar el nom de Teresa Boronat i Fabra al carrer situat en la cantonada amb el Passeig Torres i Bages i davant del carrer Víctor Colomer, a les Casernes.
Pel que fa a l’espai de la Fabra i Coats, val a dir que aquest representarà una nova entrada al recinte fabril, ja que s’ubicarà on precisament ara hi ha els barracons de l’Institut Sant Andreu – La Sagrera. De fet, aquest sector que s’enjardinarà en el futur estarà dedicat precisament a una de les educadores més il·lustres de Sant Andreu, ja que va ser professora i directora de diferents escoles bressol del territori. Tal com ha recordat el seu fill al mateix ple, Anna Domènech Campoy va ser una de les impulsores de la creació de l’Escola Bressol El Palomar, la qual “ha estat i és referent pel barri”, ja que des del principi va “impulsar molt projectes educatius que ara ja estan molt integrats en el nostre imaginari, però que en el seu moment van esdevenir tota una aposta”, ha explicat.

 

“L’Anna creia en els infants i en com el seu desenvolupament influiria en les persones que arribarien a ser, així com també creia en les famílies i en com la feina que feien a l’escola ajudava al seu creixement i benestar”. “Un dels somnis de l’Anna era fer extensiu aquest model a altres centres educatius i inaugurar una nova escola al barri, La Filadora, que per ben poc gairebé la va poder inaugurar”, ha afegit. Al seu parer, posar a uns jardins de Sant Andreu el nom de sa mare no només suposarà un homenatge a ella, sinó a tot el col·lectiu d’educadors ben sovint poc reconeguts.

Pel que fa al nou carrer perpendicular a Torras i Bages que s’obrirà a Casernes, aquest s’ha decidit batejar amb el nom de Teresa Boronat i Fabra, una ballarina de Sant Andreu que va exhibir les seves arts arreu del món. Tota una carrera sobre els escenaris que, paral·lelament, no li va impedir conrear un esperit polític que la va porta a posicionar-se al costat de la República durant la Guerra Civil, fet que la duria a patir l’exili.

El petó / Antoni Arissa. Col·lecció Telefónica - @resantandreu
El petó, fotografia d’Antoni Arissa // Col·lecció Telefónica – @resantandreu

Per últim i ja integrat en un espai tancat com és la Biblioteca Ignasi Iglésias – Can Fabra, el Ple de Sant Andreu ha aprovat proposar al Consorci de Biblioteques de Barcelona la possibilitat de denominar amb el nom d’Antoni Arissa a la Sala d’Exposicions. Tal com ha defensat el fotògraf i membre del Centre d’Estudis Ignasi Iglésias, Xavier de la Cruz, aquest professional andreuenc es tracta “d’un dels grans fotògrafs d’entreguerres”, però que mai va acabar de rebre el seu merescut reconeixement pel context polític d’una època en què ell es va mostrar ferm partidari de la democràcia. Mentre que al començament de la Guerra Civil els anarquistes van saquejar el seu estudi, després el falangisme va acabar enterrant la seva obra, ha recordat De la Cruz

1 Comentari

  1. El que sembla una normalització de posar noms de dones a carrers i espais públics, acaba sent tot el contrari.
    Es diu amb tant d’èmfasis, que acaba menystenint a les dones.
    Es posa el nom d’una dona o d’un home i no cal dir res més, això és igualtat.

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt