El diari independent de Sant Andreu de Palomar

La COVID-19 escombra la tendència a l’alça del mercat de lloguer

Economia

Punt final a mesos de creixement pràcticament ininterromput. L’arribada de la COVID-19 i el confinament per frenar la seva propagació han provocat que el mercat privat de lloguer al Districte de Sant Andreu baixi de forma significativa. Segons les dades del portal Idealista, al territori andreuenc s’ha produït la segona baixada més important de la ciutat (-4,3%), només superada per l’ensorrament dels preus de Ciutat Vella (-6,9%).

 

Aquesta tendència a la baixa, però, no s’ha reproduït a tota la ciutat, ja que a determinats districtes com Gràcia o Sants-Montjuïc el preu del lloguer no l’atura ni el coronavirus (+3,3% i +3,2%, respectivament). En el cas de Sant Andreu, tot i la significativa davallada, el valor del metre quadrat continua per sobre de Nou Barris i Horta-Guinardó, tot i que resta per sota de la mitjana barcelonina. Mentre que a la ciutat es paguen vora 17 euros/m2, al districte els arrendataris abonen 14 euros/m2.

Segons els responsables del portal immobiliari, aquesta fluctuació del mercat es deu a l’aturada en sec que va generar el confinament. Expliquen que, si bé per una banda la crisi ha impedit que la gent pogués mudar-se o visitar nous habitatges, els propietaris no s’han vist pressionats per abaixar els preus en entendre la circumstància. De fet, asseguren que serà a partir d’ara quan els preus puguin s’ajustar-se més o menys en funció de la demanda que experimenti el mercat del lloguer.

Respecte a l’índex de preus que ha presentat aquest dimarts el Govern de l’Estat amb l’objectiu de regular els lloguers, des del Sindicat de Llogateres han rebut de bon grat la notícia, però adverteixen que “si volem que la regulació sigui efectiva, cal adaptar les polítiques a la conjuntura política i social en què vivim”. Sota el seu punt de vista, aquest índex ha estat calculat amb barems anteriors a la pandèmia i no s’ha tingut en compte la caiguda dels ingressos de les famílies, motiu pel qual demanen una actualització.

“Si els preus ja eren abusius, ara són inhumans: no n’hi haurà prou amb limitar les pujades”, denuncien des del sindicat. “L’índex de preus del govern només servirà si contribueix a reduir els preus un 50%, tornant al nivell de 2014, com a mínim”, assumeixen.

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Economia

Vés a dalt