El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Les 20 hores, un confinament des del balcó

Societat

Des del primer dia del confinament decretat per deixar enrere la crisi del coronavirus, centenars de veïns i veïnes surten cada vespre als balcons i finestres a aplaudir a tots aquells que estan a la primera línia: sanitaris, personal de la neteja, professionals de l’alimentació, responsables del transport públic, etc.. Uns tres minuts de reconeixement que també serveixen per trencar el silenci que envolta Sant Andreu i que alguns decideixen portar més enllà, amb el seu toc personal.

 

Aquest és el cas de l’Antonio Moreno, veí del bloc que hi ha sobre el Lidl del carrer de la Residència: “La segona nit que vam sortir tots a aplaudir ja vam trobar que el gest s’estava tornant una mica monòton; si bé la nostra zona ja de per si té poca vida, en acabar d’aplaudir tothom tornava a entrar a les seves cases i tot tornava a quedar en silenci“. Què se’ls va acudir? “Com vam veure que en algunes zones hi havia gent que posava la cançó de ‘Resistiré’, nosaltres vam creure que seria una bona idea fer el mateix i ara cada vespre tenim més i més gent que ens segueix des dels balcons amb les llanternes dels mòbils”, relata.

Una forma d’animar als veïns que, amb el pas dels dies de confinament, ha fet evolucionar: “Com cada som més veïns sortint als balcons, vaig pensar que estaria bé posar cinc o sis cançons més; molta gent surt a ballar i fins i tot les meves petites cada dia volen que siguin ja les 20 hores per sortir a ballar”. Uns temes que no sempre van en la línia musical de la llegendària cançó del Dúo Dinámico, “sinó que les combinem amb cançons per a nens i d’altres que em suggereixen els veïns”, afegeix.

Segons explica Moreno a L’Exprés de Sant Andreu, només dues setmanes després de començar a posar música ja ha aconseguit fins i tot una sèrie de fans: “Una dona es va posar en contacte amb mi per dir-me que cada nit li animava escoltar la música que punxava, perquè tant ella com la seva nena petita només veuen una paret des de la finestra, i que els ajudava molt a animar-se mentre toquen les palmes”. “Després tenim una altra dona gran que sembla viure sola en el bloc de Torras i Bages que surt cada nit, faci el temps que faci, i es posa a ballar i a aplaudir”, afegeix. “Em fa molt feliç veure aquella dona; al final són 15/20 minuts de desconnexió de tots plegats que intentem que siguin agradables i ens ajudin a distreure”, sintetitza.

La iniciativa d’Antonio Moreno no és l’única de tot Sant Andreu. Més al nord, en el pati interior entre el carrer de l’Almirall Pròixida i del Palomar, els aplaudiments també van acompanyats de música i imatge. “Vam veure per Instagram que hi havia diferents persones que feien coses pel barri i vam tenir la idea de fer servir el projector que tenim per casa i fer-lo servir”, relata Pol Hernández de 17 anys.

“Al principi vam començar amb diapositives projectades sobre la façana dels veïns, però després vam incorporar la música de ‘Resistiré’ que ja és part del moviment i ara cada dia posem un missatge diferent“, relata. Un exemple: “Ahir dijous que va ser l’aniversari d’un familiar, doncs el vam felicitar amb una diapositiva, tot i que cada dia podem projectar una frase diferent i no cal que sigui d’un veí del nostre bloc; la intenció és fer-ho fins que s’acabi el confinament“, avança.

Tal com assenyala Hernández, no tots els ànims i els agraïments s’envien des dels balcons físics, sinó també des de les xarxes socials. Sota aquesta concepció, des de l’Institut Doctor Puigvert han fusionat totes dues idees i han creat ‘El balcó del Doctor Puigvert’. Un espai virtual on els alumnes, professors, treballadors i tota la comunitat educativa penja els seus vídeos i missatges animant a la resta.

“Tots els nostres professors estan en contacte amb els seus alumnes a través d’Internet, però una de les professores, la Maria Domingo, ens va proposar crear un espai on compartir tot el que fem nosaltres des dels balcons“, exposa la directora del centre educatiu, Txeli Segué. “Creiem que tothom està una mica trist, pel que aquest espai pot ser una referència perquè tots els alumnes, pares i la resta de veïns s’animin a compartir coses i passar millor aquests dies”, convida Segué, qui ja ha fet la seva pròpia publicació des del balcó de casa seva. “Hem d’aportar una mirada amable i positiva per poder seguir endavant”, resumeix.

Però… i què fer quan ja ha passat l’estona d’aplaudir als professionals que treballen dia rere dia per acabar amb aquesta crisi? Que tothom torna a la seva rutina intradomiciliària. Si bé alguns ho porten millor que d’altres, el dibuixant andreuenc Dani Gómez ha decidit posar en obert part de la seva obra per distreure sobretot als més petits de cada casa. “He penjat al meu web dos dels darrers contes que he fet: un d’ells, ‘El fantasma del senyor Vistalegre’ d’Ediciones Carena, que ja es pot comprar en paper, però que durant aquests dies hem decidit publicar com a animació de vídeo infantil“, detalla. Pel que fa al segon, aquest és ‘Hanami’, editat per Edicions Salòria i que encara no ha sortit a les llibreries, “però vam pensar fer ja el vídeo perquè els petits el puguin gaudir i passar una bona estona“, comenta Gómez.

D’altra banda, l’il·lustrador també ha creat dos jocs que es poden descarregar en PDF i jugar a casa. Un primer que és de memòria i consisteix a descobrir des del balcó els ocells típics de Barcelona, “sobretot ara que la fauna està recuperant la ciutat“, i un segon que es tracta del mític Tres en Ratlla, però adaptat als temps actuals. “La temàtica l’he centrat en el coronavirus i he dissenyat tres fitxes que són el virus en si, i unes altres tres que són les persones que treballen per lluitar per la seva extinció: una d’elles és la gent que es queda a casa, una altra representa als professionals del sistema sanitari i una tercera la gent dels serveis mínims essencials, com la del món de l’alimentació que és importantíssima”. “Per tant, tu pots jugar sent el virus o encarnant les persones que el volen posar a Ratlla“, ironitza Gómez. Una proposta que es pot aprofitar tant al menjador de casa, com al balcó.

Vídeo | Pol Hernández

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt