El diari independent de Sant Andreu de Palomar

El veïnat de Sant Andreu es bolca a fer mascaretes

Societat

Entre els fronts que s’han obert per combatre al coronavirus, un que de ben segur passarà a la història serà el de la solidaritat veïnal. Després que dies enrere s’hagués constituït la Xarxa de Suport Mutu del territori, unes altres desenes de veïns més s’han autoorganitzat per centrar-se en la producció de mascaretes per donar tant als veïns, com als professionals sanitaris.

 

Entre aquests grups cal destacar el de Les Cosidores de Sant Andreu, que des de dilluns passat ja aplega a una vintena de persones que es coordina a través d’un grup de whatsapp. Segons expliquen a L’Exprés de Sant Andreu, el col·lectiu per ara el conformen sobretot dones d’entre 50 i 65 anys, “tot i que també comptem amb gent jove”, subratllen. “Per una part ens va súper bé per poder mantenir la ment activa, i per l’altra també ens queda la sensació d’estar ajudant a gent del barri, que és molt positiva“, expliquen.

Per ara ja han preparat una setantena de mascaretes amb teixits de llençols tractats, però saben que el més gros encara està per arribar: “Estem a l’espera que Robin Hat, [una empresa de Rubí que es dedica a fer barrets de tela per a persones amb càncer], ens faci arribar materials, però nosaltres continuem treballant amb el que tenim per casa”. De fet, aquesta mateixa tarda de dijous tenen previst fer la primera entrega a diferents centres de Sant Andreu.

Qui tampoc es desenganxa de la màquina de cosir és Lina del Castillo. La promotora de l’Associación Almohada del Corazón Barcelona, dedicada a elaborar coixins per dones a les quals els han extirpat un pit, treballa des de la primera hora del matí fins a la darrera de la nit cosint mascaretes. “Al local del passeig de Santa Coloma m’he quedat jo sola perquè no pot venir ningú a ajudar-me, però això no m’atura”, assenyala. De fet, el seu ritme de feina se centra per una banda a mantenir els 500 coixins que entrega mensualment a 18 hospitals i 9 delegacions d’entitats contra el càncer, i per l’altra, a confeccionar mascaretes pels veïns.

Lina del Castillo, al seu taller // CEDIDA

“Tot el material l’he pagat de la meva butxaca i fins i tot he enviat 170 metres de tela a Terol perquè en puguin produir allà també, pel que només demanem als veïns un donatiu de cinc euros per mascareta, els quals aniran destinats a mantenir amb vida l’associació”, apunta. Segons explica, a hores d’ara ja ha aconseguit un acord de col·laboració amb la fundació de l’empresa de transports Seur, per tal que es reparteixin tots els coixins i mascaretes de forma altruista.

Els qui tampoc s’aturen són els professionals de la botiga d’informàtica Quality Inside. Ubicats a Joan Torras, la impressora 3D de l’establiment finalment se l’ha hagut d’emportar en Juanjo García a casa seva per poder imprimir amb total protecció: “A dia d’avui estem imprimint entre 10 i 13 viseres, que són una doble protecció”, relata. Aquestes peces, complementades amb cintes elàstiques de la Merceria Perelló i amb l’acetat per les pantalles de la Papereria Talens, les acaben de muntar els dos informàtics per destinar-les a aquells qui més ho necessiten: els professionals sanitaris.

“La meva parella es metgessa i s’estan trobant dia rere dia que no tenen cap material de protecció, pel que vam decidir començar a fer viseres nosaltres”, explica el treballador de Quality Inside, Ramon Hernández. “Ella després s’encarrega de distribuir-les per l’Hospital de Can Ruti de Badalona, el Dos de Maig de Barcelona i el Parc Taulí de Sabadell”, afegeix. El punt fort d’aquestes viseres? Que a diferència de les mascaretes de paper a les que complementen, es poden desinfectar i tornar-se a reutilitzar. “La idea és protegir els ulls dels professionals i tota la resta de la cara”, afegeixen.

“Si algú té una impressora d’aquest tipus, només s’ha de posar en contacte amb nosaltres; li enviarem els arxius i després ja ens coordinarem per repartir les viseres”, conviden des de Quality Inside. “Al final és trist que hàgim de ser nosaltres qui faci les impressions i no l’Estat o la Generalitat, però si així podem salvar a algú d’alguna infecció, millor que millor”, sentencien.

On les impressores 3D també treuen fum és a la seu de l’Escola Superior de Disseny i Art Llotja. L’Ajuntament de Barcelona ha ofert a la comunitat maker l’equipament i tota la seva maquinària i personal per produir i distribuir tota mena de dispositius indispensables per evitar el contagi i la propagació del virus. Més concretament, l’espai recull la producció que fan particulars als seus propis domicilis per després distribuir el material als centres sanitaris. Una col·laboració a la qual s’ha de sumar la tasca que fan les dues impressores 3D de La Llotja i tot el procés de muntatge, desinfecció i empaquetatge que fan voluntaris a l’espai. Segons han fet saber, pràcticament poden preparar fins a 200 viseres al dia.

Per últim, posar de relleu que no tothom pot fabricar mascaretes a casa seva amb mesures de protecció, però això no ha impedit a alguns veïns a oferir un cop de mà per superar la crisi del coronavirus. Aquest és el cas dels Diables del Mercadal Infernal, els quals han volgut aportar el seu “petit granet de sorra” donant totes les mascaretes de protecció antiespurnes de la colla als professionals de l’Hospital de Can Ruti.

Fotografia principal | Les Cosidores de Sant Andreu

1 Comentari

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt