El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Les afectacions de la crisi pel coronavirus a Sant Andreu

Societat

Amb motiu de la fase de contenció del virus COVID-19, diferents organismes públics, socials i privats de Sant Andreu de Palomar han emprès tota una sèrie de mesures per evitar la seva propagació. Entre aquestes, la suspensió de tota activitat vinculada al futbol base, el tancament de centres de la gent gran, l’ajornament d’activitats innecessàries o fins i tot la pròrroga del consell plenari del Districte que s’havia de celebrar demà dijous a l’Ajuntament de Sant Andreu.

 

Per començar, el Govern de l’alcaldessa Ada Colau ha decretat el tancament preventiu dels Casals de Gent Gran de Mossèn Clapés i Bascònia, així com el reforç del Servei Municipal de Teleassistència. A més, han quedat suspeses totes les activitats dirigides a persones grans que s’havien de celebrar en altres espais, com ara el Centre Cívic de Sant Andreu o la Biblioteca Ignasi Iglésias – Can Fabra.

En paral·lel, ja s’ha començat a traslladar per més endavant algunes de les activitats que hi havia previstes en aquests equipaments municipals o la inauguració d’altres, com és el cas del poliesportiu Camp del Ferro. En l’àmbit polític, el Ple de Sant Andreu que hi havia previst per aquest dijous a les 18:30 hores, així com la resta de l’activitat política que comporti l’assistència de públic, també ha quedat sine die.

Pel que fa a altres espais de socialització com l’Ateneu l’Harmonia, són les pròpies entitats que organitzaven activitats les que, a hores d’ara, estan decidint si tiren endavant amb la programació o si les anul·len. A l’hora de tancar aquesta edició, ja s’ha postergat la jornada Antiestigma per decisió del Departament de Salut i les activitats grupals que havien de dur a terme els Amics de la Gent Gran. El mateix Ateneu assenyala que el seu portal web anirà actualitzant la informació al respecte i aquest dijous emetrà un comunicat oficial.

En el cas de l’Ateneu Obrer de Sant Andreu, la direcció de l’entitat apunta que per ara continuaran amb l’activitat normal, ja que les restriccions no els afecten, “però tan bon punt algú ens digui que tanquem, tancarem“, avança el seu president, Ramon Garrabella. D’altra banda, l’SCE La Lira celebrarà al llarg de la jornada de dimecres i dijous reunions extraordinàries per veure què fan amb les activitats que tenien programades al llarg de tot el mes. La premissa, d’entrada, serà adaptar-se a tot el que s’hagi manat des de l’Ajuntament de Barcelona.

Respecte al Sant Andreu Teatre! (SAT!), la sala tirarà endavant aplicant les restriccions que ha imposat la Generalitat de Catalunya. Com l’aforament és menor de 1.000 places, es podrian continuar celebrant activitats sempre que l’aforament quedi limitat a un terç de l’actual. És a dir, com a molt es podrien ocupar 127 localitats de les 383 que té la sala. Una altra sala de Sant Andreu, la del Casal Catòlic, no es veurà per ara afectada. El motiu: per les setmanes vinents no hi ha prevista cap actuació i els assajos compleixen amb les normes fins ara establertes.

El que sí que queda suspesa és la xocolatada i el taller de castellers per menuts que havia programat la Colla Castellera Jove de Barcelona a la Fabra i Coats. Tal com ha determinat la Direcció Científica i Mèdica de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, s’ha decidit ajornar tota l’activitat castellera a l’espera de noves indicacions i directrius per part del Departament de Salut. Un altre acte que hi havia previst al recinte fabril era el GRAF, l’esdeveniment de trobada entre el còmic d’autor i l’edició independent que queda al núvol.

Can Portabella tampoc s’ha escapat de l’ordre de l’administració catalana, i com han fet saber a L’Exprés de Sant Andreu, els tallers adreçats a gent gran s’han suspès, així com la ballada de swing que hi havia prevista per aquest dissabte al matí a la plaça del metro d’Onze de Setembre. El motiu: “Tot i que no creiem que vinguin més de mil persones, per prevenció hem decidit no celebrar la ballada”. En relació amb la resta d’activitats de Can Portabella, aquestes segueixen els protocols establerts per les autoritats.

El Centre Municipal de Cultura Popular Can Galta Cremat també s’ha vist parcialment afectat i ha hagut d’anul·lar els tallers adreçats a la gent gran, com ara els de puntaires i el de sardanes. A més, aquesta darrera pràctica també ha hagut d’anul·lar la ballada l’Alè que tenia prevista per aquest dissabte amb la Cobla Bisbal Jove al Parc de la Maquinista.

Pel que fa a altres entitats, Òmnium Cultural ha anul·lat tots els actes públics pels propers 15 dies. En canvi, l’Assemblea Nacional Catalana de Sant Andreu (ANC) està estudiant què fa amb les seves activitats, pel que a hores d’ara la trobada que es fa cada dijous a la plaça d’Orfila per exigir la llibertat dels presos polítics està en la corda fluixa. Els que sí que persistiran, en canvi, seran els manifestants que cada vespre tallen l’avinguda Meridiana. Segons exposen, l’ordre de la Generalitat només afecta a les concentracions de més de 1.000 persones.

Respecte a l’àmbit religiós, la Parròquia de Sant Andreu de Palomar continuarà amb les misses previstes i no preveu afectacions de cara als actes de Setmana Santa. Si més no, per ara ja ha suspès la catequesi i les activitats que feien els dilluns les persones grans. Pel que fa a la Parròquia de Sant Pacià, aquest mitjà de comunicació no ha pogut obtenir resposta del seu rector.

Per últim, destacar que la pràctica esportiva ha sigut la que ha quedat més tocada. Per una banda, la Federació Catalana de Basquetbol (FCBQ) ha decidit seguir les recomanacions de la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física i ha suspès tota activitat federativa. Per tant, els clubs de bàsquet, com la UESA Basket o el Sant Joan de Mata, es quedaran sense competir. En canvi, els entrenaments continuaran com fins ara, ja que tal com ha explicat el directiu del SJM, Xavi Gol, la idea és seguir la línia d’ordres que afecta les escoles. En el cas d’aquestes, les activitats extraescolars se celebren amb normalitat.

Carpa provisional del Sant Joan de Mata / DGM
Carpa provisional del Sant Joan de Mata / DGM

La UE Sant Andreu sí que ha estimat oportú suspendre tots els entrenaments del futbol base fins a nou avís i les competicions també han quedat aturades per la Federació Catalana de Futbol (FCF). En paral·lel, el club també ha suspès el partit de veterans que s’havia de celebrar en commemoració al 50è aniversari de l’estadi Narcís Sala, així com totes les activitats que hi estaven relacionades. En el cas del primer equip, aquest dimecres s’ha entrenat amb la plantilla disponible, però no tenen previst partit fins a la setmana vinent (aquest cap de setmana els toca jornada de descans, després de la desaparició del CF Reus Deportiu).

Finalment, la competició de Tercera Divisió també ha quedat ajornada. Des de les files quadribarrades s’havia fet una crida a la FCF a què prengués aquesta decisió, ja que sota el seu punt de vista, “no té sentit jugar partits de futbol a porta tancada sense afeccionats. Per últim, el CN Sant Andreu continua amb l’activitat normal, tot i que tots els partits i competicions de les Lligues Nacionals de la Real Federación Española de Natación (RFEN) es disputaran a porta a tancada.

El Departament de Salut demana que es faci un ús responsable del 061 i la màxima complicitat possible a la ciutadania davant d’aquesta situació. També assenyala que es pot trucar a l’atenció primària per qualsevol dubte; i pel que fa a emergències greus i de risc vital, el telèfon recomanable és el 112. Així mateix, el sistema de salut de Catalunya ha elaborat un test com a nova eina que permet, de manera molt ràpida i senzilla, conèixer si es compleixen els criteris d’infecció per coronavirus, i si cal trucar o no al 061. Per la seva banda, els Centres d’Atenció Primària de Sant Andreu ja han rebut l’ordre de reprogramar les visites no urgents.

Nota | Tota la informació de l’article pot anar-se actualitzant amb el pas de les hores.

Fotografia | Emergències Mèdiques

4 Comentaris

  1. MERIDIANA RESISTEIX a decidit,que posposa totas las actuacions per responsabilitat.
    Degut a la emergència sanitària que pateix el país fins nou avís.

  2. Sou la neteja de l’Asil. Foteu fàstig… Només us falta posar la música i la veu del NODO……
    A CAGAR A LA VIA….. COMPTAL O ARENAL….!!!!!
    DIMISIÓ DELS DIRIGENTS I PUNT

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt