La Colla Castellera Jove de Barcelona celebra el seu 10è aniversari

Cultura

Desè aniversari, i any rere any més amunt. Al llarg d’aquest 2020 la Colla Castellera Jove de Barcelona celebrarà la seva dècada de vida amb tota una sèrie d’activitats internes i obertes al veïnat. Uns esdeveniments que esperen que tinguin com a colofó l’estrena del nou local que s’ha construït al soterrani del nou bloc d’habitatge per a gent jove de la Fabra i Coats, però que encara té alguns serrells d’obra per tancar: “És com el millor regal que podíem tenir”, rebla la cap de colla, Núria Angerri.

 

La mateixa Angerri explica a L’Exprés de Sant Andreu que aquests deu anys se’ls han passat volant: “La colla va fundar-se al juny amb el primer pilar i jo em vaig sumar amb tota la família cap al setembre, però aquelles dates pràcticament les recordo com si fes l’altre dia”. Tot i que al principi la Jove de Barcelona les úniques arrels que tenia al Districte eren els entrenaments que feien a la plaça de Masadas, amb el temps l’Ajuntament els va cedir un local a la Fabra i Coats perquè fessin els seus assajos. “Des d’aleshores ja portem dos locals i ara esperem poder estrenar el tercer i definitiu“, explica la màxima responsable de l’entitat.

Una permanència a Sant Andreu que ha comportat que bona part dels seus membres siguin del territori i rodalies, tot i que un bon grapat també vénen d’altres punts de Barcelona. Segons explica Angerri, mentre que als entrenaments dels dimarts acostumen a ser uns 80, pels divendres es poden aplegar fàcilment un centenar de castellers i ja per les diades se situen entre els 110 i els 120 participants. Unes xifres, però, que encara volen fer créixer més: “Sempre necessitem gent; tothom és benvingut i convidem a tots els qui vulguin provar, sigui en família o en grup d’amics”. Fins i tot, per fer més ràpida a qualsevol dels entrenaments oberts que fan, la mateixa colla compta amb una comissió de nouvinguts perquè se sentin com a casa des del primer dia.

En aquesta línia, la Jove de Barcelona no només té com a objectiu aixecar castells arreu de Catalunya i prou. També han esdevingut una palanca de canvi social, i així ho denota la seva comissió d’accions positives que treballa en xarxa amb òrgans d’altres colles per tal d’evitar i erradicar accions racistes, lgtbifòbiques o masclistes. De fet, per la manifestació del 8-M, les dones de la Jove s’han posat en contacte amb la resta de companyes castelleres per aixecar castells fets només per dones. “Volem transmetre que, tot i formar part de colles diferents, totes estem unides en la lluita contra el masclisme“, assenyala Angerri.

Per seguir la dinàmica d’obrir l’entitat a tota la societat, el mateix divendres vinent, cap a les 18 hores, la colla també ha preparat una xocolatada gratuïta i un entrenament obert amb tots els menuts d’entre 5 i 8 anys que s’apropin a la Fabra i Coats. “El que volem és que puguin descobrir què són els castells i que s’animin a formar part d’aquesta gran família“, apunta la cap de colla. Una integració que ja han provat les persones nouvingudes que participen en els tallers del Consorci per la Normalització Lingüística, i que des de fa temps participen en l’activitat de l’entitat.

Quins són els seus objectius tècnics per la temporada? Doncs superar l’espai de comoditat que han trobat a la gamma de set i set i mig. “Volem créixer amb nous castells; per ara hem descarregat un quatre de vuit i un dos de set, però els volem repetir i sobretot assolir el primer com un castell propi“, destaca Angerri. “Sabem que som joves, però a poc a poc ens hem format i la colla s’ha convertit en una família que es vol superar a si mateixa“, sintetitza. Per a celebrar-ho, aquest proper 29 de març organitzaran una Diada aquí a Sant Andreu, tot i que preveuen que la jornada gran sigui més endavant. Al cap i a la fi, totes les activitats que preveuen organitzar s’allargaran fins al 21 de novembre, quan faran un dinar de gala amb tots els membres i exmembres històrics de la colla.

Fotografia | Claudi Dómper

1 Comentari

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*