El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Les noies prenen la pilota

Esports

Adéu segle XX, hola paritat esportiva. L’esport femení està a l’alça i els equips de Sant Andreu de Palomar no viuen en l’excepció. Que el fenomen avanci cap a la paritat esportiva suposa poder viure jornades tan especials com la que succeirà aquest dissabte. Fins a dos derbis de bàsquet femení se celebraran a dues pistes de Sant Andreu en plena Festa Major. Per una banda l’enfrontament de les noies de l’Infantil (11 anys) de la UE Sant Andreu i el Sant Joan de Mata al poliesportiu del Bon Pastor (10 h); i per l’altra el matx del Mini Femení (11 anys) entre les jugadores del Sant Joan de Mata i el Pare Manyanet de Sant Andreu a la carpa provisional de Torras i Bages (12:15 h).

 

Si bé aquest tipus de derbis andreuencs acostumen a ser habituals al llarg de l’any en categories masculines, resulta paradoxal el doble enfrontament de lliga entre formacions exclusivament femenines. Si més no, el president del Sant Joan de Mata, Xavi Gol, assenyala que aquest tipus d’esdeveniments cada vegada seran més freqüents: “Si comparem les xifres de fa uns anys amb les xifres actuals, resulta més que evident que l’esport femení ha crescut, sobretot entre els equips formats per estudiants de primària i secundària”.

De fet, l’històric club any rere any s’aproxima a la paritat entre sexes: a dia d’avui tenen 11 conjunts masculins, sis de femenins i un parell més de mixtes. Unes xifres, però, que queden curtes amb les que controlen els equips de bàsquet del Pare Manyanet. Tal com explica el seu responsable de competicions, Albert Cuesta, dels 13 equips que tenen, vuit són exclusivament femenins. A més, el centre educatiu pot celebrar que compta amb presència femenina a totes les lligues de bàsquet. Segons revela Cuesta, el derbi que disputaran les preadolescents del Pare Manyanet el jugarà un grup de recent creació: “L’equip es va crear amb les 14 nenes que es van apuntar a principi de curs”.

Ara bé, cal tenir en compte que l’increment de joves esportistes topa de cara amb la saturació de les pistes esportives de Sant Andreu de Palomar. En aquesta línia, el responsable del Pare Manyanet celebra que “per fi” el nucli urbà pugui disposar d’aquí a uns mesos del nou pavelló Camp del Ferro, però alhora recorda que la majoria d’instal·lacions que han cobert aquestes necessitats han sigut majoritàriament escolars: “Han sigut els col·legis els que han hagut d’oferir esports com el futbol, el bàsquet o l’hoquei”. “Fins ara no hem tingut cap club poliesportiu de referència a Sant Andreu”, lamenta Cuesta.

Carpa provisional del Sant Joan de Mata / DGM
Carpa provisional del Sant Joan de Mata / DGM

Una crítica a la qual Gol suma les dificultats d’algunes entitats per gestionar la logística d’entrenaments i competicions: “Hi ha clubs que han de trencar la seva preparació en diferents instal·lacions i això és perjudicial per consolidar una pràctica esportiva”, considera. A més, el president del Sant Joan de Mata adverteix d’un fenomen que sembla que pot posar en perill les categories femenines dels esports minoritaris: “Al bàsquet pràcticament no ho notarem perquè és un esport sòlid a Sant Andreu, però la mediatització del futbol femení pot provocar que noies que, potser practiquen handbol, decideixin deixar els seus equips i passar-se al futbol”.

Una opinió que Cuesta comparteix, ja que al seu parer “la poca demanda dels esports minoritaris, si encara va més a la baixa, provocarà que les noies andreuenques que vulguin practicar-los s’hagin d’anar a altres punts de Barcelona“. Una circumstància que, des del punt de vista de Gol, pot fer trontollar els equips d’esports minoritaris femenins: “Si dues noies et marxen d’un equip, potser has de desfer tota la plantilla; i en aquest cas no veiem que el futbol femení estigui generant noves jugadores, sinó que sembla prendre esportistes a altres disciplines“.

2 Comentaris

  1. Un auténtico exito, un ambiente formidable más allá de los resultados y una idea por encima de todas , Visca Sant Andreu y sobretodo como bien dice el artículo la importancia de la visibilidad y el empeoramiento del deporte femenino que tanta falta hace. Gracias por el articulo.

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Esports

Vés a dalt