El diari independent de Sant Andreu de Palomar

boys kiss

Una escola de Sant Andreu educarà en clau LGTBI

Societat

L’Escola Turó Blau posarà en marxa aquest proper curs el programa ‘Escoles Rainbow’ que té com a objectiu sensibilitzar als alumnes de primària sobre la diversitat sexual. D’aquesta manera, el centre educatiu andreuenc es convertirà en el primer centre públic català ‘LGTBI amigable’. Un reconeixement de l’Associació de Famílies Lesbianes, Gais, Transsexuals, Bisexuals i Intersexuals (LGTBI), pels nous continguts que s’impartiran a les aules.

 

L’esperit del projecte és prevenir les “conductes homòfobes” i la “marginació social” de les persones i famílies LGTBI. De fet, el programa busca “celebrar la igualtat i la diversitat des de la diferència”, assenyalen des de l’entitat. “Volem prevenir per evitar casos d’homofòbia en totes les seves expressions: insults i vexacions, agressions físiques, estereotips, marginació social, marginació laboral, problemes de salut, etc. I ho volem fer proporcionant a les escoles les eines”, expliquen.

L’objectiu final és col·laborar amb les escoles per fer entendre als alumnes la diversitat sexual, proporcionar materials pedagògics i ajudar als professors i professores perquè converteixin l’Escola Turó Blau en un centre ‘LGTBQI-friendly’. El projecte s’aplicarà al llarg dels dos propers cursos i els 4.000 euros del seu pressupost són una donació de La Filadora. És a dir, del fons de solidaritat on l’alcaldesssa i regidors de Barcelona en Comú abonen l’excedent del seu sou públic (els comuns van limitar els seus ingressos a 14 pagues anuals de 2.200 euros tot començar la legislatura).

Tres professionals de l’Associació de Famílies LGTBI formaran als professors, als directius i al personal no-docent relacionat amb el Turó Blau. Idees com les diferències de gènere i sexe, o com pot afectar els infants el binarisme permanent entre nens i nenes, seran qüestions a tractar i que després es duran a les aules en un llenguatge pedagògic adaptat.

A més, l’entitat proporcionarà materials i educadors per implementar les idees, com ara conta-contes o llibres com l”Aitor té dues mares‘, ‘Les coses que li agraden a Fran‘, ‘La princesa valenta‘, ‘Papa, papi i jo‘ o ‘El gran llibre de les famílies‘. A més, als alumnes de primària també se’ls faran passis de pel·lícules i documentals per sensibilitzar-los amb la diversitat sexual.

Entre aquestes projeccions, destaquen els dos documentals que la mateixa entitat LGTBI ha gravat: ‘Hom Baby Boom‘, dirigit per Anna Boluda i on tracta el paper de les famílies LGTBI; així com el llargmetratge ‘Right to Love‘ de la directora Adaia Teruel, on s’aborda la situació legal de les famílies LGTBI en els diferents països d’Europa.

De cara al curs vinent, el centre educatiu organitzarà unes jornades d’activitats per celebrar la diversitat sexual. Al cap i a la fi, la filosofia és que les famílies LGTBI puguin dur als seus infants a una escola segura i on els nens no siguin discriminats per la seva orientació o identitat sexual (o la dels seus pares). Dit d’una altra manera, atacar els estigmes que sorgeixen al voltant de paraules com gai, lesbiana o trans des de ben petits

El projecte s’inspira en un programa anglès que es va posar en marxa ara fa 10 anys. De fet, l’Escola Turó Blau serà pionera a Catalunya en incorporar-lo. Cal destacar que, tal com s’ha fet públic, la Generalitat de Catalunya no ha donat suport al projecte. Motiu pel qual l’associació considera que l’institució no compleix l’article 12 de la Llei catalana contra la LGTBIfobia.

3 Comentaris

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt