El diari independent de Sant Andreu de Palomar

La Síndica demana multar els propietaris incívics de gossos

Societat

La síndica de greuges de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, ha demanat a la Guàrdia Urbana que multi amb més fermesa els propietaris incívics de gossos. Una demanda a la qual suma la necessitat d’impulsar “una campanya ciutadana per conscienciar a les persones propietàries o posseïdores de gossos de mantenir els carrers nets d’excrements i miccions d’aquests animals”.

Banner Ajuntament 300x250
 

Segons dades publicades per El Periódico, en el 2016 només es van imposar 66 multes a tota Barcelona per no recollir les deposicions canines. Un nombre de sancions per valor de 300 euros que s’ha vist inalterat en 2014 i 2015. Segons s’interpreta del comunicat de la síndica, aquest número de denúncies és molt baix respecte a les infraccions que es produeixen dia rere dia.

Per tal d’augmentar la pressió sobre els propietaris incívics, Vilà proposa dur a terme una “actuació contundent i exemplar per part de la Guàrdia Urbana”. Una acció que tampoc ha d’anar més enllà de l’aplicació de l’article 60 de l’Ordenança sobre la protecció, la tinença i la venda d’animals. Segons la defensora, “per obtenir resultats satisfactoris” els agents només haurien de fer complir la normativa i sancionar als infractors. “Si no es fa així, difícilment s’aconseguirà una millora en l’estat de neteja de les vies i els espais públics“, argumenta.

Tal com exposa Vilà, el nombre de gossos que hi ha a la ciutat no és incompatible amb un espai públic net. En la seva opinió, el problema és, bàsicament, “el comportament incívic de les persones que passegen els animals, que deixen que facin les seves deposicions i miccions en qualsevol lloc i moltes vegades no són capaces de recollir-les o de netejar la via pública“.

Segons la Síndica, l’actuació municipal davant d’aquest problema és “insuficient”. Prova d’això són les reiterades queixes veïnals respecte al tema, sigui a les xarxes socials o a les audiències públiques. En el cas de Sant Andreu, la regidora del Districte, Carmen Andrés, va avançar en el darrer plenari que es duria a terme una prova pilot per conscienciar als propietaris, però fins ara tampoc s’ha anunciat cap novetat al respecte.

De fet, Vilà planteja que la campanya de conscienciació ciutadana es dugui a terme amb publicitat en diferents formats i amb presència d’agents cívics. D’aquesta manera, es busca aconseguir que “les persones propietàries d’un animal es vegin com les responsables dels danys, els perjudicis i les molèsties que ocasionen“, assegura.

Respecte a les zones d’esbarjo per a gossos, la Síndica ja va demanar en el passat mes de gener que el seu ús fos regulat mitjançant limitacions horàries, per tal de garantir el descans veïnal. Tal com assenyala, “hi ha ciutadans i ciutadanes que fan ús, amb els seus animals, de les zones d’esbarjo per a gossos ben entrada la nit, quan la majoria del veïnat ja dorm o està a punt de fer-ho“.

D’aquesta manera, la defensora considera que s’aconseguiria erradicar un problema puntual, però molest si es produeix. A més, recorda que els propietaris s‘han de fer responsables dels excrements dels animals i recollir-los, tot i ser una zona d’esbarjo.

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt