El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Mor Núria Gispert: activista, política i mestra

Andreuencs

La veïna de Sant Andreu de Palomar, històrica activista social, política i mestra de professió, Núria Gispert, ha mort aquest dimecres als 84 anys. Segons ha comunicat la seva família, Gispert ha patit una aturada multiorgànica a l’UCI de l’Hospital de Barcelona, després de ser operada d’un càncer de còlon dilluns passat, el qual li van diagnosticar tan sols fa un mes.

 

Amb el seu traspàs, l’andreuenca deixa una gran petjada política i social. Diplomada en Magisteri, va estar vinculada a l’escoltisme i als moviments de militància cristiana. A més, va ser una de les fundadores de l’AVV de Sant Andreu de Palomar i sòcia de multitud d’entitats on sempre va estar fortament vinculada. Entre elles, el Centre d’Estudis Ignasi Iglésias, el Club Natació Sant Andreu, l’APA del Col·legi Jesús Maria i Josep que va presidir, el Grup Drets Humans Sant Andreu o accions com la tancada de dones de la Motor Ibèrica que va ajudar a organitzar a la parròquia de Sant Andreu de Palomar.

La seva militància veïnal, però, no li va impedir fer el salt a l’Ajuntament de Barcelona on primer va ser regidora pel PSUC i a partir de l’any 1979 pel PSC, partit pel qual va ser càrrec electe fins al 1995. De fet, a les darreres eleccions parlamentàries fins i tot va arribar a tancar la llista del grup socialista de forma simbòlica.

El seu pas per l’administració municipal va estar fortament vinculat a les tasques de l’àmbit social. Una posició que no li faria abandonar l’activisme de base, ja que sempre va seguir vinculada a entitats com la Fundació Trinijove, la Fundació Pere Tarrés, la Fundació Internacional Olof Palme o la Fundació Vicenciana. Una implicació que a partir de l’any 1998 la va conduir a dirigir Càritas Diocesana de Barcelona i entre el 2002 i el 2004 a agafar les regnes de Càritas Espanya.

Per tal de reconèixer la seva tasca, l’any 2002 la Generalitat de Catalunya li va entregar la Creu de Sant Jordi i l’any 2013 el Parlament la va condecorar amb la Medalla d’Honor de la cambra catalana, mentre que només un any més tard el consistori l’escolliria com a pregonera de les festes de La Mercè. Des del Partit dels Socialistes de Catalunya de Sant Andreu ja han emès les seves condolences pel traspàs “d’una referent i una amiga”. “Et trobarem molt a faltar”, han afegit. La resta de consellers del Districte de Sant Andreu també han fet públic el seu profund respecte per la figura de Gispert.

Fotografia | Càritas Diocesana

1 Comentari

  1. Bon article i reconeixen la tasca social i política de la Núria Gispert. Tanmateix, cal fer esment que les primeres eleccions municipals democràtiques d’ençà la Segona República foren a l’any 1979. Per tant, Gispert de 1979 a 1983 va ser regidora pel PSUC i del 1987 a 1995 regidora del PSC.

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Andreuencs

Vés a dalt