El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Reclamen l’expulsió del bomber que va gravar companyes despullades

Societat

Frustració entre les professionals del Parc de Bombers de Sant Andreu. El jutjat del penal número 19 de Barcelona ha sentenciat a un dels bombers per cometre un delicte contra la intimitat de tres companyes. Segons s’ha pogut provar, el condemnat, José Manuel Z.,  va enregistrar imatges de les seves companyes despullades amb una càmera oculta al vestidor femení entre el juliol i el setembre de 2015. Si bé al principi la Fiscalia demanava una pena de sis anys de presó i la seva inhabilitació, finalment el jutge li ha interposat una pena de quatre mesos i mig de presó.

 

Tal com han denunciat les tres víctimes i altres companys del cos a través de les xarxes socials, la sentència els sembla “retrògrada” i una “injustícia”, ja que a més permetrà al condemnat la seva incorporació de nou al parc amb total normalitat. “Només demanàvem i demanem que una persona que és capaç de gravar de manera deliberada i reiterada les seves companyes no formi part del nostre equip“, han asseverat en el comunicat.

Al seu parer, els resulta inviable acceptar una sentència que prové “d’un sistema judicial conservador i patriarcal, en el qual les víctimes, quan denunciem, acabem desemparades i menystingudes“. Les mateixes víctimes recorden altres casos similars com el dels Mossos d’Esquadra, on també es van penalitzar els fets “de manera irrisòria i vergonyant”. En aquell cas va ser el Tribunal Suprem el qui ratifiqués la condemna de l’agent a un any de presó, després de gravar 17 companyes sense el seu consentiment als vestidors de la comissaria de Badalona. Tal com es desprèn del comunicat de les bomberes, l’acusat hauria fet servir arguments judicials similars als emprats en el seu dia per l’agent dels mossos.

El mateix manifest del grup ‘Bomberes per la dignitat de la dona’ ha recordat que el Cos de Bombers de Barcelona “sempre ha estat i ha de seguir sent un exemple de respecte, igualtat i tolerància”; valors que creuen que no han quedat reflectits en la sentència del jutge. “Si ho acceptéssim com a Cos, donaríem la raó a aquells que banalitzen i normalitzen actituds masclistes“, han emfatitzat.

Com va actuar el condemnat? Segons va avançar La Vanguardia, l’acusat va instal·lar una microcàmera sota la pica de l’aixeta. Un fet que tan bon punt es va descobrir, va suposar-li l’obertura d’un expedient disciplinari per part del gerent de Seguretat i Prevenció de l’Ajuntament de Barcelona. Després, tota la documentació es va entregar al jutjat de guàrdia de Barcelona, amb l’objectiu d’interposar la corresponent denúncia.

En paral·lel, els experts en informàtica dels Mossos d’Esquadra van poder recuperar de l’aparell les imatges de les funcionàries despullades i en roba interior. A més, entre les imatges sortia el mateix autor del delicte, col·locant el dispositiu a l’emplaçament amb un velcro, fet que va facilitar la seva immediata identificació.

Des del 21 d’octubre de 2015 que José Manuel Z. va ser suspès de les seves funcions i sou de forma cautelar per l’Ajuntament de Barcelona, mentre que en paral·lel va posar a disposició de les afectades els serveis jurídics municipals i els va oferir suport i acompanyament. Ara, però, amb la sentència a la mà, les víctimes temen que el funcionari recuperi la seva plaça al Parc de Bombers de Sant Andreu.

Fotografia | Bombers de Barcelona

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt