El diari independent de Sant Andreu de Palomar

La Casa Asil acumula 45 defuncions i compra de la seva butxaca els tests

Societat

La Casa Asil de Sant Andreu de Palomar ha emès aquest dimarts un comunicat en què confirma que ja han mort 45 dels seus residents des que va començar la crisi del coronavirus, tot i que només se sap que sis persones van morir d’aquesta malaltia. Per posar punt final al drama, la direcció de la residència ha decidit tirar pel dret i comprar de la seva butxaca els tests a una empresa de València per comprovar del cert quants dels seus residents estan contagiats de COVID-19.

 

Segons la junta, aquesta decisió s’ha pres després de dies i dies esperant que el Departament de Slaut els enviés les proves. “Dissabte 4 d’abril vam constatar que les opcions de disposar de tests fiables, provinents del Departament de Salut, no serien immediates“, i que els tests que havien d’arribar aquest divendres, tampoc ho farien, segons els va avançar l’Ajuntament de Barcelona. Per aquest motiu al final han optat per comprar tests fiables PCR a Progenie Molecular, una empresa de València.

Al llarg d’aquest dimarts els professionals ja han passat el test als 73 residents que queden a la Casa Asil i s’espera que en 48 hores tinguin els resultats per “reorganitzar els espais i confinar adequadament cada resident”. A més, aquest dilluns la Casa Asil també ha rebut la visita d’experts de Metges Sense Fronteres, els quals han assessorat als professionals de la residència per “establir els nous confinaments i nous circuits, especialment pel que fa a la roba i el menjar”.

Com a nota positiva, la Casa Asil ha millorat en termes de recursos humans (la Generalitat aha derivat nous professionals al centre), però encara hi ha 55 persones d’una plantilla de 90 que continuen de baixa. La intenció, asseguren, és que al llarg d’aquests dies també es faci els test a la plantilla. Respecte als residents a la instal·lació, 73 encara hi viuen i uns altres 33 residents han estat derivats: 28 al Centre Blauclínic Isabel Roig, a Sant Andreu mateix, un a l’Hospital Clínic, un al Centre Sociosanitari Pere Virgili, un a la Clínica Delfos i finalment dues persones més han anat a viure temporalment amb les seves famílies.

Aquests darrers podrien incrementar-se amb el pas dels dies, ja que des del passat diumenge el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies permet el retorn temporal a l’entorn familiar i ja no cal fer la prova amb resultat negatiu. Si més no, dels deu que anteriorment els van fer la prova, set van resultar ser positius i la direcció del centre prefereix assumir certa cautela: “A hores d’ara, hem d’acordar amb aquestes famílies els propers passos a donar”.

Per últim, la Junta del Patronat ha volgut agrair “el suport diari” que reben dels professionals del CAP Casernes, els quals continuen “essent impagable” i els estan “especialment agraïts”. Així, com dels professionals de Mutuam. En paral·lel, els responsables de la institució han volgut recordar-se de “l’escalf” que els fan arribar “els familiars de la residència, els de l’escola i els de tot Sant Andreu”.

Fotografia | Tom Wolf

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt