El diari independent de Sant Andreu de Palomar

centre de serveis socials de Sant Andreu / DGM

Professionals de Serveis Socials denuncien sobreexposició al COVID-19

Societat

Els professionals de l’Institut Municipal de Serveis Socials han emès aquest dissabte un comunicat on denuncien a l’Ajuntament de Barcelona per les condicions de seguretat i salut laboral en què els fan treballar. Segons els sindicats UGT, CCOO, CGT i Intersindical-CSC, la plantilla treballa en “situacions alarmants” i demanen que es prenguin mesures de forma immediata per poder garantir la seva salut, la dels seus familiars i la dels usuaris davant la crisi del coronavirus.

 

Segons ha denunciat a L’Exprés de Sant Andreu el delegat sindical d’UGT a Barcelona, Miquel Rubio, un dels centres en què pitjors condicions treballa és precisament el de Sant Andreu. Per tal de concentrar l’assistència en un mateix punt, al centre del carrer d’En Paixalet els professionals locals han començat a treballar plegats amb els de Garcilaso i la Franja Besòs. Una dinàmica que provoca que a l’espai amb “infraventilació” hi hagi una concentració de fins a 13 professionals treballant, “quan la mateixa Agència de Salut Pública de Barcelona, la Generalitat i l’OMS han posat de manifest que només ens poden reunir en un espai un màxim de sis persones“, rebla Rubio.

“Aquesta setmana ens han ajuntat aquí i no sabem si algun de nosaltres podem ser positius de coronavirus, pel que estaríem infectant als nostres companys”, valora. Un efecte contagi que encara es podria aguditzar més, degut a les persones que han d’entrevistar al centre. “Han anat a escollir el centre de Sant Andreu, quan potser és el pitjor en ventilació i en mesures de seguretat mínimes“, critica el delegat d’UGT. Segons assenyala, “hem de tenir les portes dels despatxos obertes per poder ventilar, no podem complir les distàncies de seguretat amb els usuaris per les mides de les sales i ningú ha fet el test del coronavirus a les companyes que són sospitoses d’haver donat positiu”.

Tot i que la Llei de Protecció de Dades els impedeix saber-ho, des del centre també tenen la sospita que aquesta darrera setmana a Sant Andreu han hagut d’atendre a sis usuaris amb el COVID-19 i afegeixen que en l’àmbit barceloní hi ha companyes “amb febre i símptomes, però desconeixem si són positives perquè no els han fet les proves“. Per aquesta raó, sol·liciten a les autoritats sanitàries que proporcionin tests a totes aquelles persones “que tenen símptomes i treballen de cara al públic”, amb l’objectiu “d’evitar contagis en massa”.

Per poder rebaixar l’assistència a les oficines, els sindicats també reclamen a l’administració local que faciliti els processos burocràtics als usuaris: “Ara no és el moment de reclamar signatures ni portar determinats documents, són coses que es podrien fer d’aquí a tres mesos, no cal posar-nos a tots en un risc constant si estem en un Estat d’Alarma“, apunta Rubio. De fet, els mateixos delegats sindicals demanen a l’Ajuntament que aposti realment pel teletreball i doti al personal del material necessari: “Pràcticament no ens han ajudat en res, si algú de nosaltres no té ordinador o connexió a internet a casa, com treballa? Ara mateix fins i tot estem trucant als nostres usuaris amb les tarifes dels nostres mòvils personals“, denuncia.

Pel que fa als anuncis constants que ha emès el consistori respecte al fet que els centres de Serveis Socials continuen oberts, els treballadors també denuncien que es faci servir la paraula “aneu”, en comptes de “contacteu”. “Si la gent ve cap aquí, la propagació pot ser brutal; el ‘quedat a casa’ ha de ser efectiu per tothom”. Una consideració a la qual sumen el fet que el servei presencial obri des de les 9 hores fins a les 14:30 hores. O dit d’una altra manera, continuïn fent les mateixes hores setmanals que feien fins ara, però suprimint l’única tarda d’obertura al públic que tenien per repartir aquest temps d’oficina en mitja hora entre els matins.

Al seu parer, aquest horari d’obertura al públic és “excessiu” en un Estat d’Alarma i que, a més, es veuen obligats a allargar presencialment una altra hora més. El motiu: la directriu els obliga a mantenir-se una hora més treballant al centre amb la persiana abaixada fins que donen les 15:30 hores. “Aquesta hora la podríem fer perfectament des de casa, en comptes de continuar confinats a l’oficina”, consideren. “Ha de quedar molt clar que nosaltres volem continuar treballant perquè creiem que la nostra tasca és essencial, però podríem fer molta més feina telemàtica en comptes de tenir-nos aquí sense complir les mesures de seguretat”.

Respecte a les targetes carregades amb diners que es reparteixen des dels centres, els seus professionals alerten les possibles aglomeracions que es poden produir als centres per anar-les a recollir al llarg dels propers dies. “No sabem ben bé de quina manera s’hauria de fer, però no creiem que els usuaris hagin de venir presencialment a buscar les diferents targetes socials que repartim; s’han de trobar altres fórmules que evitin una allau de gent”, avança Rubio.

Des dels quatre sindicats de la plantilla reclamen als responsables de l’Institut Municipal de Serveis Socials que donin resposta a les seves peticions. Sinó, adverteixen, “ens veurem obligades a prendre mesures legals pel fet de posar en risc la salut de les treballadores de Serveis Socials, així com de les seves famílies”.

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt