El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Cúpula de la parròquia de Sant Andreu / DGM

Pressionen al nou Govern català perquè salvi la cúpula

Societat

Si bé el passat 2017 el conveni per reformar i salvar la cúpula de la Parròquia de Sant Andreu va estar a punt de tirar endavant gràcies a l’empenta financera de l’Ajuntament, l’Arquebisbat i la Generalitat, el cessament del Govern català va deixar el document orfe de les signatures dels consellers responsables de Territori i Cultura. Ara, però, amb l’aixecament del 155 i la recuperació del control sobre els comptes catalans; els historiadors i la parròquia pressionen al nou executiu perquè finalment doni llum verda a la reforma.

 

Tal com estableix el pacte, les tres institucions han d’invertir de forma tripartita el milió d’euros i escaig que suposarà l’obra. En aquest sentit, el rector de la parròquia, Josep Soler, espera que, amb el nomenament de Damià Calvet al capdavant de Territori i Sostenibilitat, la qüestió es “desencalli definitivament”. Per què Soler fa especial incidència en el fet que Calvet sigui el nou responsable de la matèria? Doncs perquè just abans del cessament del Govern, ell era director de l’Incasòl, organisme que es va dedicar a planificar com s’hauria d’executar la rehabilitació de la cúpula.

Mentre que des de l’Ajuntament de Sant Andreu la gerent Carme Turegano ha assegurat a L’Exprés de Sant Andreu que l’obra ja disposa de la llicència per poder-se executar, el president del Centre d’Estudis Ignasi Iglésias, Jaume Seda, assegura que l’entitat “vetllarà perquè finalment aquesta sigui una realitat”. De fet, Seda recorda que “la cúpula ja va caure una vegada, pel que ara s’hauria d’assegurar”. En aquest sentit i per tal de no repetir la tragèdia de 1882, des de fa anys els responsables de l’edifici religiós veten el pas dels feligresos per sota de l’element arquitectònic.

En què ha de consistir la futura obra? En restaurar el cupulí, assegurar les esquerdes de la cúpula, instal·lar un sistema de canalització d’aigües pluvials i arreglar els problemes d’humitats que pateix l’edifici i que provoquen que els fonaments es moguin. Un moviment que ja ha originat l’aparició de noves esquerdes a les parets i que està afectant fins i tot a les pintures de Josep Verdaguer.

Fotografia | La cúpula de la parròquia de Sant Andreu, vista des del campanar / DGM

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt