El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Sant Andreu urna Localpres 21D

El 21D deixa un empat tècnic al Districte de Sant Andreu

Política

Com si es tractés d’una separació de plaques tectòniques, el 21D ha deixat el Districte de Sant Andreu dividit en dos blocs. Si bé el bloc dels constitucionalistes s’ha imposat per uns escassos 200 vots, percentualment només han superat als independentistes en 8 centèsimes. Empat tècnic, vaja. Un resultat que en tot cas no pot ser més representatiu dels electors andreuencs, ja que per primera vegada ha baixat a fer cues a les urnes fins al 82% dels veïns i veïnes, tot i ser dia laborable.

 

Ara bé, cal posar de relleu un dels titulars de la nit. Ciutadans ha guanyat a Sant Andreu per primera vegada en la seva història. Amb 21,646 paperetes amb les seves sigles (21,11%), la formació taronja s’ha imposat al territori i ha aconseguit aplegar fins a mig miler de sufragis més que ERC, la qual ha passat a ser la segona força parlamentària al Districte.

Pel que fa a Junts per Catalunya, aquests han obtingut uns minsos resultats a Sant Andreu (15,72%) si es comparen amb els sufragis escrutats a nivell nacional. Un suport més baix, però, que no l’ha obligat a baixar del podi i l’ha permès aferrar-se a la tercera plaça de la taula. Si bé els socialistes els van estrènyer al llarg de tot l’escrutini, la coneguda com a ‘Llista del President’ ha aconseguit situar-se com a tercera força. Resultat que cal tenir en compte, ja que la suma de vots d’ERC i JxCAT dona una xifra molt superior al que va obtenir JxSí pel 27S del 2015 a Sant Andreu.

Per aquest 21D les dues formacions han aconseguit sumar 6.000 vots més per separat que quan es van presentar en coalició. D’on han sortit aquestes paperetes, però? Segurament, de l’estavellament de la CUP, que ha perdut més de la meitat dels sufragis en només dos anys. Tot i això, també s’ha de posar de relleu que el bloc independentista ha aconseguit eixamplar la seva base social amb 1.700 nous veïns i veïnes.

Ciutadans que abans no baixaven a les urnes? Possiblement, ja que la pèrdua de suports dels comuns no quadra amb el nombre de nous independentistes. Ara bé, resulta digne d’estudi la baixa repercussió que ha tingut la candidatura de Xavier Domènech al territori. Si bé resultava senzill de profetitzar un resultar més baix respecte a quan l’historiador va arrasar a les darreres generals, ningú s’esperava que aconseguís uns resultats pitjors que l’anterior cap de llista dels comuns, Lluís Rabell, pel 27S.

Per últim, destacar la remuntada del PSC i l’ensorrament del PP. En aquest sentit, els primers han aconseguit revertir la tendència electoral negativa que feia anys que arrossegaven al Districte de Sant Andreu (14,4%). De fet, l’aposta socialista gairebé supera a la llista de Carles Puigdemont, el qual només ha aconseguit sumar un 0,3% més que Miquel Iceta.

Mentrestant, els populars s’han enfonsat fins al punt que no els ha arribat a votar ni un de cada 20 electors del Districte. Districte el qual està més dividit que mai.

Fotografia | LOCALPRES

Tags:

1 Comentari

  1. El titular haria de ser “Ciutadans guanya les eleccions a Sant Andreu”. Bé, cadascú es lliure de fer els titulars que vulgui, però si puseu una mena de taula on surten els resultats dels partits, no puseu primera a Esquerra que ha quedat segona al districte, com es pot veure ven clar en les columnes, on la de color taronja hauria de ser situada en primer lloc al ser la més gran, és a dir, la més votada. Sembla que amagueu la realitat, ens agradi o no, el partit Ciutadans és guanyador y sembla que ho amageu. Bon Nadal i bon any.

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Política

Vés a dalt