El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Recreació virtual del nou Mercat de Sant Andreu / AJUNTAMENT DE BARCELONA

El nou Mercat de Sant Andreu tindrà les parets de vidre

Societat

Completament transparent. El nou Mercat de Sant Andreu serà com una peixera gegant, en la que l’ambient comercial combinarà la tradicionalitat amb la modernitat arquitectònica. Tal com ha apuntat el cap de projectes de l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona (IMMB), Pere Sirvent, els eixos del nou edifici seran “la transparència i la llum”. “L’obrirem per vendre cap a fora, no cap a dins”, ha assenyalat.

 

Amb l’objectiu d’augmentar les vendes, el primer passadís del mercat serà el mateix carrer, ja que moltes parades estaran encarades directament cap a la zona dels porxos. “Hem de fer caminar a la gent i vendre, per això generem un primer passadís que és el carrer; la primera parada serà la que donarà al carrer”, ha explicat Sirvent. A més, l’encaix en la trama urbana permetrà l’obertura d’un vial interior que connectarà el carrer del Mercat amb el de Montpellier. Una unió de carrers que es farà de forma totalment natural, ja que el paviment serà el mateix a l’interior i a la via pública.

Tal com ha explicat l’arquitecta de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i redactora de l’avantprojecte definitiu del mercat, Blanca Noguera, la instal·lació reduirà la seva alçada significativament i conservarà alguns dels seus trets característics. D’aquesta manera, la seva estructura original adquirirà una nova disposició com si es tractés d’un mecano i s’utilitzarà per sostenir la nova coberta de tres peces en forma de dents de serra. Sota la coberta s’espera incloure un espai per les oficines de l’equipament i una sala d’actes per dinamitzar l’espai gastronòmic.

Les parets de vidre es tancaran a les nits / AJUNTAMENT DE BARCELONA
Les parets de vidre es tancaran a les nits / AJUNTAMENT DE BARCELONA

L’encavallada de fusta la preservem, perquè està protegida i els pilars de fosa originals els farem servir per fer una porxada exterior”, ha avançat Noguera. El fet que la façana sigui transparent permetrà veure d’un costat a l’altre el mercat des d’un mateix punt, tot i tenir les parades pel mig. Això serà perquè es recuperarà la idea original de mercat, on els establiments estaran organitzats en illes segons el servei que ofereixen i sota un únic cobert (ara ja sense parets).

En total, dels 25 establiments que tindrà l’espai, 18 estaran dedicats a la venda d’aliments i 7 es dedicaran a altres tipus d’activitat comercial. A diferència de la gran majoria de reformes que s’han fet en altres mercats de Barcelona, el de Sant Andreu no deixarà espai perquè s’estableixi una gran empresa distribuïdora. A més, les instal·lacions per les escombraries dels paradistes i dels veïns també se soterraran.

Per sota del nivell del sòl, el Mercat comptarà amb una zona logística, en la qual s’accedirà mitjançant muntacàrregues. L’ús d’aquesta maquinària està relacionat amb el problema que representa l’espai disponible a la plaça del Mercadal. Tal com apunta Sirvent, els carrers dels voltants no permeten la construcció d’una rampa amb una longitud mínima de 14 metres i 3 d’ample. Un motiu que també ha servit per descartar definitivament la construcció d’un aparcament de cotxes. De fet, el 87% dels clients dels mercats de Barcelona van a comprar a peu.

La possibilitat de trobar-se amb el refugi antiaeri de la Guerra Civil en el transcurs de les obres està pràcticament descartada,. Els tècnics ja han analitzat amb georadar la planta de l’edifici i han comprovat que aquesta està lliure de buits sospitosos. Segons apunten els resultats, el refugi podria estar sota les porxades i sembla que va ser “tant ambiciós que al final no es va dur a terme en la seva totalitat“. Ara bé, en el cas que les excavadores topessin amb ell, els responsables municipals han assegurat que es preservarà la seva estructura i s’actuarà per conservar-lo íntegrament.

En relació a les porxades, precisament s’ha de destacar que la reforma no comportarà la seva rehabilitació. Només aportaran recomanacions de com s’haurien de reformar per tal que totes dues peces acabessin de sincronitzar-se íntegrament. Tal com assenyalen des del consistori, aquesta reforma ha d’anar a càrrec dels propietaris dels habitatges, ja que els porxos formen part de la façana. “És un espai privat d’ús públic”, respon el cap de projectes de l’IMMB, qui vaticina que “posar-los a tots d’acord no és senzill”.

Està previst que el nou Mercat obri les seves portes el primer semestre del 2019. El cost total de la reforma serà de 9,5 milions d’euros, els quals ja inclouen la partida de 2,7 milions per instal·lar la carpa del mercat provisional al carrer de Sant Adrià.

Fotografia | Recreació virtual del nou Mercat de Sant Andreu / AJUNTAMENT DE BARCELONA

5 Comentaris

  1. Jo crec que se auria de busca la manera de fe aparcaments avora del Mercat si volen que el Mercat no decaigui, es que si pogui acosta la gent em veigclas si no no mes eniran la gent propera al Mercat hi tampoc volen porta pes pues ha Sant Andreu hi ha molta gent Gran que no pot camina massa hi no pot porta PESS.

  2. No llegeixo res de l’estructura de ferro actual, que sembla ser que és la original que va construir La Maquinista per a l’Estació de França. Sembla, segons l’article que l’ha despreciada…

  3. Crec que esta molt be. El mercat es per anar a passejar, comprar, preguntar, xerrar,…, no penso que fora necessati cap parking. Endevant, que ja toca, coi!!!

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt