El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Cues a La Maquinista per escanejar-se l’iris a canvi de criptomonedes

Societat

Centenars de persones s’han apropat al llarg d’aquesta setmana al centre comercial La Maquinista per escanejar-se i vendre’s l’iris. Què reben a canvi? Criptomonedes. Segons l’empresa que ha engegat la campanya, OpenAI (companyia que està darrere del ChatGPT), l’objectiu és acumular dades per aconseguir contrastar en un futur els humans dels bots a internet.

 

La gran majoria de persones que s’han acostat a La Maquinista són persones joves, però també hi ha persones més grans que consideren l’operació una transacció justa. Davant de les advertències sobre la perillositat de cedir un aspecte inimitable com el seu iris, la gran majoria dels qui fa cua respon que internet ja és ple de dades seves i no observen pas greu vendre aquesta identitat pròpia a canvi de diners.

El sistema és molt fàcil: els interessats es registren en una aplicació que els ofereix un codi QR, es desplacen fins a l’estand de l’empresa al centre comercial, una màquina els escaneja l’iris i al cap d’unes hores reben 10 criptomonedes. Uns diners virtuals creats per l’empresa Worldcoin que cada dia varien de valor i que, en els darrers dies, oferien un canvi entre els 30 i els 60 euros. Una guardiola que pot créixer més en cas d’aportar un nou interessat a escanejar-se l’iris. La raó: l’empresa paga al canvi uns set euros més al captador.

Totes les persones que participen en el projecte han de ser majors d’edat i cap d’elles té l’obligació de donar el seu número de telèfon, ni el DNI. Malgrat tot, l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades ja ha advertit que vendre les dades biomètriques és perillós, ja que permet la identificació inequívoca de la persona a través d’una característica física que no vària mai.

Fotografia | Escàner de l’iris // Worldcoin

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt