El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Els gegants de Sant Andreu tindran una plaça en el seu honor

Societat

El primer canvi del nomenclàtor amb el nou Govern de l’Ajuntament de Barcelona es produirà a Sant Andreu de Palomar. Tal com ha decidit la Ponència del Nomenclàtor, la petita placeta que queda entre la Xurreria de Sant Andreu (on té una petita terrassa) i el carrer Arc del Mercat rebrà el nom de la placeta dels Gegants de Sant Andreu. Tot plegat, pel fet que és un dels racons on s’acostumen a aplegar els membres de les colles abans de la cercavila de Festa Major.

 

“Fa uns quants anys que portàvem la idea al cap, però vam decidir que havíem de demanar aquest canvi de nom un cop complíssim els 40 anys de l’entitat“, explica el president de la Germandat Andreuenca, Sergio Diéguez. Tal com recalca, “el nom de la plaça no és cap distinció cap a l’entitat, nosaltres el que hem volgut sempre és que sigui un homenatge als nostres gegants com a patrimoni cultural i festiu de Sant Andreu”, rebla.

Precisament va ser la mateixa colla local la que va demanar aquesta distinció en el nomenclàtor al consell plenari de Sant Andreu del passat desembre 2022 i tots els grups van votar a favor. “Així va començar el procés legal, però per temes logístics i de canvis de personal a l’Ajuntament no s’ha pogut executar gairebé fins ara“, detalla el mateix Diéguez.

L’objectiu de la colla és celebrar la inauguració oficial a la mateixa placeta el proper 18 de novembre, tot just abans de la Festa Major de Sant Andreu. Una celebració per la qual ja preparen una cercavila pels carrers de Sant Andreu fins a arribar a la plaça, on se celebrarà la part més institucional amb les autoritats i, posteriorment, prosseguiran la cercavila fins a la Fabra i Coats, on inauguraran la ja consagrada Mostra d’Imatgeria Festiva.

Malgrat que aquesta placeta que queda entre la sortida posterior de la xurreria i el Mercat de Sant Andreu mai ha tingut un nom oficial, sí que se l’ha reconegut popularment fins ara com la plaça de la CGT. Tot plegat, pel fet que la part posterior de la xurreria anys enrere era seu del sindicat i d’altres col·lectius, com ara la Societat Obrera Anarcosindicalista de Sant Andreu (SOASA) (agermanada a la CNT i posteriorment a la CGT) o el CEL, entre d’altres.

1 Comentari

  1. De la futura placeta dels Gegants, la gent del mercat sempre en deiem “el campet”.
    Fins a finals dels anys 60 era un lloc descuidat i amb el sòl de terra, sense empedrar, i s’hi amuntegaven caixes buides de les verdures i fruites, i també caixes del peix.
    La canalla hi jugàvem i alguns homes aprofitaven algun racó com a urinari…
    Aquest comentari és per afirmar-ne el consuet i oblidat nom de “el campet”, i ajudar a que no se’n perdi la memòria.
    Salut!

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt