El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Francesca Vergés Escofet donarà nom a una nova plaça de Sant Andreu

Societat

La pacificació dels entorns dels carrers de la Residència i Lanzarote han generat la creació d’una nova plaça a Sant Andreu. Ubicada entre els carrers Gran de Sant Andreu, Valentí Iglesias, Eiximenis i Residència, l’espai verd amb jocs infantils s’ha convertit en un nou epicentre de vida veïnal d’aquest sector nord de Sant Andreu. Una plaça que, si bé quan va obrir al públic restava sense nom oficial al nomenclàtor, al final el consisotir l’ha batejat amb el nom de l’activista política de la II República, Francesca Vergés Escofet.

 

Per tal de celebrar la incorporació d’Escofet al nomenclàtor (oficialment la plaça està batejada amb el seu nom des de fa tot just un any), l’Ajuntament i les entitats del territori celebraran aquest proper dissabte 4 de març a les 11 hores un acte de reconeixement a la seva figura. Un esdeveniment que no només comptarà amb els parlaments i la representació política local, sinó també de la família de Francesca Vergés i del Centre d’Estudis Ignasi Iglésias.

Reconeguda pel seu paper en la política a Sant Andreu al llarg de la II República i per la seva gran afició al futbol, Francesca Vergés i Escofet (Figueres, 1989) va ser membre d’Estat Català i d‘ERC des de la seva fundació (fet que li suposaria acompanyar al president de la Generalitat, Francesc Macià, en la seva visita a la Festa Major de Sant Andreu). En paral·lel, l’activista també va formar part de l’Avenç Obrer Català de Sant Andreu de Palomar -el casinet- i va defensar la llei del divorci i precursora de la major implicació de les dones en la vida política i social del país.

L’andreuenca, amb el president Macià // Ajuntament de BCN – Fons Família Colomer Verges

Durant la Guerra Civil es va afiliar a la CNT i, després del conflicte, va ser detinguda per les denúncies de veïns franquistes i condemnada a 12 anys de presó (el seu marit també va ser condemnat i desterrat a Villaroya de la Sierra, Saragossa). L’indult no li arribaria fins al 1947 i, després de sortir de la presó, es va fer càrrec del negoci que la família tenia a l’Eixample: Cafès Cuba, situat a l’Eixample de Barcelona.

Gran aficionada al futbol i sòcia del FC Barcelona i de la UE Sant Andreu, Francesca Vergés va morir l’11 de maig de 1976 i va ser enterrada al cementiri municipal de Sant Andreu de Palomar.

Fotografia | Vista aèria de la plaça // Ajuntament de Barcelona

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt