El diari independent de Sant Andreu de Palomar

L’actor Jordi Banacolocha rebrà el premi Butaca Honorífic

Cultura

L’actor de Sant Andreu de Palomar, Jordi Banacolocha, rebrà el premi Butaca Honorífic Anna Lizaran de Teatre de Catalunya 2022. Segons l’organització, el guardó pretén representar un reconeixement per la seva trajectòria artística i professional i el seu amor pel teatre. L’entrega del guardó serà la nit de la gala, el 14 de novembre al Pavelló d’esports de Premià de Mar.

 

Nascut l’estiu de 1944 a Sant Andreu de Palomar, Banacolocha va començar sobre els escenaris des de ben petit. De fet, ell ja portava gairebé escrita la vocació al mateix certificat de naixement. Amb només dos anys el petit andreuenc ja trepitjava l’escenari del Casal Catòlic per interpretar un dimoniet dels Pastorets i amb 14 s’estrenava amb la sarsuela ‘La Caraba’ de Pedro Muñoz Seca.

Cal posar de relleu que la seva relació amb l’aleshores Centre Catòlic Parroquial de Sant Andreu de Palomar mai seria puntual. Tot al contrari. Des que conserva ús de la raó, Banacolocha ja acompanyava al seu pare cada diumenge al sortir de missa per preparar l’escenari. El motiu: tot havia d’estar en perfectes condicions per les comèdies que a les tardes ell mateix orquestrava davant un veïnat que omplia la sala.

Com no podia ser d’una altra manera, la passió de Banacolocha-pare no trigaria a ser heretada per Banacolocha-fill. Una forma d’entendre i apreciar la vida interpretativa que el portaria a fundar la companyia L’Ou Nou Teatre de la mà d’actors com Roser Batalla, Joan Bas o Jordi Rebellón. Tots plegats amics, tots plegats també fills d’altres institucions locals com Los Padres o La Lira.

Aquells anys setanta van passar a ser els vuitanta, i, així, successivament. Un pas dels anys i les dècades que no només acabarien catapultant a l’andreuenc als millors escenaris catalans, sinó que també el portarien a representar multitud de papers de la petita pantalla. Encara que a dia d’avui acumuli 150 papers diferents, entre aquests s’han de destacar els que va interpretar a sèries de TV3, com ara Nissaga de poder (1996), Plats Bruts (1999-2004), El cor de la ciutat (2004-05) o Ventdelplà (2005-10). A més, la televisió d’àmbit estatal tampoc va voler deixar escapar el seu talent i el va fitxar per interpretar diferents personatges a sèries com Hospital Central (2002-04) Isabel (2012-13) o Cuéntame cómo pasó (2013-14).

Si bé a Banacolocha el que sembla haver-se-li resistit més ha sigut la gran pantalla, tampoc li quedarà mai el cuquet d’haver-se fos entre els fotogrames de les bobines cinematogràfiques. Al 2010 mateix ja va encarnar al creador de Carpanta i Zipi y Zape, José Escobar Saliente al film d’Óscar Aibar, ‘El gran Vázquez’. A més, s’ha de tenir present la seva especialitat sempre ha sigut la fusta de l’escenari, motiu pel qual l’any 2014 va ser guardonat amb el premi Arlequí de teatre. Un guardó nacional que en aquella edició no només va recaure sobre Banacolocha, sinó que moralment també va regar tota la trajectòria que acumula el teatre andreuenc. Per aquesta sèrie de raons, el mateix actor va ser l’encarregat d’oferir el pregó de Festa Major de Sant Andreu de Palomar de l’any 2018.

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Cultura

Vés a dalt